Nejrychlejší lokomotiva světa bude zastavovat v Česku

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
10. 6. 2009 16:39
Místenky v ceně 300 korun jsou v prodeji od dnešního poledne
...další spojení se plánují od roku 2009 na jih Rakouska do Grazu a Villachu, v roce 2010 do Prahy a dále mezi Vídní a Frankfurtem a mezi Salzburkem a Landeckem. Další plány ÖBB sahají až do roku 2013
...další spojení se plánují od roku 2009 na jih Rakouska do Grazu a Villachu, v roce 2010 do Prahy a dále mezi Vídní a Frankfurtem a mezi Salzburkem a Landeckem. Další plány ÖBB sahají až do roku 2013 | Foto: Siemens

Praha - Rakouský rychlovlak railjet, který v pondělí přijede na ostravský veletrh drážní techniky, smí zastavovat v českých stanicích. Rozhodl o tom Drážní úřad.

Místenky v ceně 300 korun jsou v prodeji od dnešního poledne, řekl ve středu mluvčí Českých drah Radek Joklík. Vlak od firmy Siemens jezdí až 230kilometrovou rychlostí, na českém území ale pojede kvůli předpisům maximálně 160kilometrovou rychlostí.

Lokomotiva Taurus drží světový rekord v rychlosti mezi sériově vyráběnými lokomotivami.

Souprava tažená lokomotivou Taurus přijede do Česka příští pondělí. Zastavovat bude v Břeclavi, Hodoníně, Otrokovicích, Přerově, Hranicích na Moravě a Ostravě.

Jízdné se neplatí, nástup do vlaku je ale možný jen se speciální místenkou. "Ty je možné zakoupit v pokladnách Českých drah ode dneška od 12:00 hodin. Prodej končí termínem odjezdu vlaku nebo vyčerpáním kapacity," dodal Joklík. Zpět z Ostravy do Břeclavi vyrazí souprava 18. června, cena místenky zůstane stejná.

Souprava railjet měří bez lokomotivy Taurus 185 metrů, váží 330 tun a má 408 sedadel. Rakouský railjet má tři třídy - ekonomickou, první (business) a premium s nadstandardním komfortem. Nejvyšší třída je vybavena koženými sedačkami a elektrickými přípojkami. Celá souprava je klimatizovaná.

Taurus drží světový rekord v rychlosti mezi sériově vyráběnými lokomotivami. Při testech na vysokorychlostní trati mezi Mnichovem a Norimberkem dosáhl rychlosti 357 kilometrů v hodině. Nejvyšší provozní rychlost je 230 kilometrů za hodinu; nejmodernější tratě v ČR však umožňují maximální rychlost 160 kilometrů za hodinu, jezdí jí například soupravy pendolino.

 

Právě se děje

Další zprávy