Trh s auty nabírá dech. V Německu i Česku prodej roste

mah
3. 6. 2009 16:09
Automobilky zachraňují němečtí a francouzští zákazníci.
Foto: Škoda Auto

Hamburk - Prodejcům aut se začíná blýskat na lepší časy. Svědčí o tom poslední údaje o prodeji nových automobilů. Květnová čísla tak napravují dubnová, kdy nebyl zájem o nová auta.

Nejvíce na odbyt jdou auta v Německu a ve Francii. Pozadu nezůstává ani trh v USA.

V Německu v květnu stoupl prodej nových aut meziročně o 40 procent na zhruba 390 000 vozů. Největší automobilový trh západní Evropy drží nad vodou především zavedení šrotovného. Z toho těží i mladobolevslavská Škodovka.

Ačkoliv v Česku ještě šrotovné nefunguje, zájem o nové vozy je u tuzemských zákazníků velký. Meziročně se prodej nových vozů zvýšil o 20,5 procenta. Celkově se od začátku roku do konce května se prodalo 62 944 aut, tedy o 5,5 procenta více než loni.

Další evropskou zemí, kde se zvýšil prodej nových aut, je Francie. Tam se prodej meziročně zvýšil o 12 procent. 

V USA se trh s automobily začíná pozvolna vzpamatovávat. Prodej aut sice meziročně klesl o 34 procent, ovšem proti dubnu vzrostl o 13 procent.

"Dává nám to velkou důvěru v to, že některé z negativních záležitostí, jež jsme museli řešit, jsou za námi," uvedl pro agenturu Reuters viceprezident největší americké automobilky General Motors pro prodej a marketing v Severní Americe Mark LaNeve.

Právě automobilka GM se prozatím drží z amerických výrobců automobilů nejlépe. Meziměsíčně se jí prodej zvýšil o 11 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy