Kdo je záchránce Opelu? Selfmademan, egomaniak a koňák

Karel Toman
1. 6. 2009 22:26
Zakladatel Magny, která získala Opel, nesnáší odbory, miluje koně a předchází si politiky
Frank Stronach, zakladatel Magna international, největšího výrobce autodílů na světě.
Frank Stronach, zakladatel Magna international, největšího výrobce autodílů na světě. | Foto: Aktuálně.cz

Toronto - Na jedné valné hromadě největšího světového výrobce autodílů, kanadsko-rakouské firmy Magna upozornil jeden z akcionářů, že zakladatel Frank Stronach společnost ovládá, přestože mu v ní patří jen 4 procenta.

Tím akcionářem byl Penzijní fond ontarijských učitelů. Nelíbilo se mu, že Stronach jako předseda bez výkonných pravomocí disponuje většinou hlasovacích práv a bere přes třicet milionů kanadských dolarů ročně.

Zástupci fondu jej pak přirovnali k diktátorovi Fidelu Castrovi a také ke Conaradu Blackovi - kanadskému mediálnímu magnátovi, kterého americká burzovní komise obvinila z „organizované kleptokracie", načež ho soud odsoudil na 78 měsíců vězení. Při volbě představenstva pak „učitelé" odmítli dát Stronachovi hlas.

„Když se jim v téhle restauraci nelíbí, ať tu nejedí," zpražil je v zápětí muž, který sám sebe označil za „krále" svého impéria.

"Ich bin Opel"

Tento sedmasedmdesátiletý muž s pověstným odporem dělnickým odborům teď získá spolu s kontroverzním ruským oligarchou Olegem Děripaskou kontrolu nad automobilkou, kde mocné odbory před časem vítaly kancléřku Angelu Merkelovou oblečeni v tričkách s nápisy „Wir sind Opel".

Stronachovu megalomanskou povahu dokresluje i jeho plán na stavbu zábavního parku v rakouském Ebreichsdorfu. Měl mu vévodit 110 metrů vysoký model planety Země viditelný ze všech koutů vídeňské pánve. Projekt byl nakonec pro protesty veřejnosti zastaven.

Většina plánů ale jinak Stronachovi vychází - naposledy zmíněný vstup do Opelu.

„Frank hledá završení své kariéry, chce vystavět svůj odkaz. Frank je egomaniak, takže kdykoliv Magna něco dělá, musíte se ptát, co je v tom pro Franka," řekl agentuře AP autor Stronachovy neautorizované biografie Wayne Lilley. „Pro někoho, kdo se neustále snaží rozšiřovat své impérium, ale tahle dohoda s Opelem zapadá perfektně na místo," dodal.

Stronach je totiž přesvědčen, že jakmile opadne hospodářská krize, stane se ruský automobilový trh největší v Evropě. Svým Opelem ho chce dobýt.

Rusko, spící trh budoucnosti

„Vloží 300 milionů a stane se partnerem v Opelu spolu s General Motors, americkou vládou a zaměstnanci. To není špatný deal," uvažuje Lilley.

„Když se podíváte na první polovinu roku 2008 před globální recesí, prodej zahraničních aut v Rusku rostl takovým tempem, že by pravděpodobně překonal Německo," sdělil AP specialista na automobilový průmysl a ekonom banky Scotibank Carlos Gomes.

Únor 2003, Frank Stronach přejímá svůj portrét od popartového umělce Andrease Reimanna, který portrétoval mimo jiné i Eltona johna nebo Lizu Minneli
Únor 2003, Frank Stronach přejímá svůj portrét od popartového umělce Andrease Reimanna, který portrétoval mimo jiné i Eltona johna nebo Lizu Minneli | Foto: Aktuálně.cz

Frank Stronach se narodil 6. září 1932 v rakouském Kleinsemmeringu jako Franz Stohsack. Podle agentury AP byl jeho otec přesvědčený komunista.

Dětství prožil v chudobě velké hospodářské krize a válkou zničeném Rakousku. Školu opustil ve čtrnácti letech, aby se učil výrobě nástrojů a lisů. Roku 1954 přijel do Montrealu se čtyřiceti dolary v kapse. Za tři roky už rozjížděl vlastní obchod s nářadím Multimatic Investments, který časem rozšířil o výrobu autodílů.

Jeho prvním velkým kontraktem byla roku 1959 dodávka 300 tisíc úchytek na stínítka pro General Motors. O deset let později Multimatic fúzoval s Magna Electronics Corporation limited, z čehož vznikla dnešní Magna International.

Odbory? U mně tedy ne!

O čtyřicet let později má Magna 326 výrobních závodů, zaměstnává celkem 82 tisíc lidí a inženýrská centra a prodejny od severní a jižní Ameriky, přes Asii po Evropu. Podle posledního seznamu nejbohatších Kanaďanů časopisu Business Magazine má Stronachovo čisté jmění hodnotu 732 milionů kanadských dolarů.

Koncem osmdesátých let Stronach začíná působit i v rodném Rakousku  Roku 1986 založil v dolnorakouském Oberwaltersdorf pobočku Magna Europa. Ta roku 1998 fúzovala s konsorciem Steyr Deimler Puch. I zde dostál Stronach své pověsti.

Podle Wikipedie totiž v nové firmě Magna Steyr porušil rakouské právo, když zabránil založení dělnických výborů tím, že dopředu pohrozil dělníkům spolupracujícím s odbory. Na druhou stranu je Stronach zastáncem zásady, že každý zaměstnanec musí mít aspoň nějaký majetkový podíl ve společnosti.

Stronach, to je ale také sport. Hlavně dostihy a fotbal. Ani tady nedělá nic napůl.

Magnátovi patří koně i politici

„Král" je jedním z největších světových majitelů plnokrevníků. Jeho firmě Magna Entertainment provozuje sedm dostihových oválů a roku 2000 byla vyhlášena severoamerickou jedničkou mezi majiteli dostihových tratí. Jeho stáje, které vede jeho syn Andrew, vyhrály devětkrát Soveregn Award pro výjimečného vlastníka a v roce 2004 i cenu za nejlepšího koně světa.

Letos v březnu šla ale Magna Entertainment do bankrotu, když spolu s recesí propadl prodej lístků i sázek. A Stronach opět nezklamal, když podle AP „agresivně přesouval majetky mezi svými společnostmi, jen  aby svou sázku na budoucnost koňských dostihů udržel naživu."

Frank Stronach má slabost pro koně, je mimo jiné i jedním z největších světových vlastníků plnokrevníků.
Frank Stronach má slabost pro koně, je mimo jiné i jedním z největších světových vlastníků plnokrevníků. | Foto: Aktuálně.cz

Stronach je zároveň prezidentem rakouské bundesligy a hlavním sponzorem FK Austria Vídeň. Ten má údajně rozpočet třikrát větší, než její nejsilnější konurence. Založil také fotbalovou akademii v Hollabrunnu.

Magna má silné kontakty v politice. Stronach sám kandidoval ve federálních volbách roku1988 za Liberální stranu, byl ale poražen konzervativním kandidátem. Jeho dcera Belinda, bývalá výkonná ředitelka Magny, byla úspěšnější. Je bývalou liberální a ještě předtím konzervativní poslankyní kanadského federálního parlamentu.

Vazby na politiky nepodceňuje Magna ani v Rakousku. Nějaký čas pro ni pracoval dokonce bývalý ministr financí Karl-Heinz Grasser poté, co se pohádal se svým stranickým šéfem Jörgem Heiderem z rakouských Svobodných. Dnes Magna zaměstnává Andrese Rudase, bývalého vysoce postaveného rakoského sociálního demokrata.

Energy drink čestného profesora

Stronach má ale i vlídnější tvář. Roku 2005 oznámil, že Magna věnuje dva miliony dolarů na vybudování modelové komunity pro lidi, kterým vzal střechu nad hlavou hurikán Katrina. Firma k tomu účelu koupila kolem čtyř kilometrů čtverečních půdy a komunitu nazvala Magnaville. Později jméno změnila na Canadaville.

Stronach je čestným profesorem prakrického obchodu a managementu na Technologické univerzitě v Grazu, čestným doktorem inženýrsví na univerzitě v Ketteringu a od roku 1999 také držitelem Řádu Kanady. Kromě toho je zakladatelem Frankova energy drinku.

 

Právě se děje

Další zprávy