Tesco prohrává boj o levnou benzinku. Už podruhé

Tomáš Fránek
30. 5. 2009 13:49
Se stavbou benzinky nesouhlasí lidí ani úřady
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Uherské Hradiště - Lidé ani úřady v Uherském Hradišti nechtějí, aby ve městě vyrostla nová čerpací stanice společnosti Tesco. Ta tak už podruhé narazila na východě Moravy na odpor se svým konceptem benzinky u hypermarketu.

Protesty lidí a nesouhlas úřadů už totiž přiměly Tesco k tomu, aby ustoupilo od výstavby čerpací stanice u svého hypermarketu v Uherském Brodě, který je vzdálený sedmnáct kilometrů od Uherského Hradiště.

Poprvé a ne naposled

Bylo to tak poprvé, kdy některý z velkých obchodních řetězců neuspěl se svým záměrem nabízet levný benzin.

A situace se opakuje i v Uherském Hradišti. Krajský úřad Zlínského kraje totiž nyní vydal svoje stanovisko, podle kterého se stavbou čerpací stanice zásadně nesouhlasí. Lidé ve městě sepsali petici, ve které proti benzince protestují.

Podle zamítavého stanoviska krajských úředníků je stavba čerpací stanice u hypermarketu nepřípustná z několika důvodů. "Již v současné době dochází k překračování hygienických limitů hluku z dopravy a další zdroj hluku by byl v území neúnosný," uvedl Alan Urc z krajského úřadu ve Zlíně.

Úředníci se také obávají toho, že by se kvůli čerpací stanici tvořily zácpy. Navíc by benzinka ještě více zhoršila životní prostředí lidí, kteří na frekventované třídě Maršála Malinovského bydlí. "Umístění čerpací stanice do řešené lokality je nepřípustné," je napsáno ve stanovisku úřadu.

Podobné námitky má také vedení radnice v Uherském Hradišti, to navíc argumentuje také zhoršení kvality ovzduší. Tesco by podle radních mělo benzinku postavit až ve chvíli, kdy se podaří z centra města dostat aspoň nákladní dopravu.

Lidé je mají rádi

Tesco zatím provozuje osmnáct čerpacích stanic, počítá ale se stavbou dalších.

Čerpací stanice u obchodů totiž u Čechů, Moravanů a Slezanů bodují. V zemi jsou provozovateli těchto čerpacích stanic řetězce Globus, Hypernova, Makro a Tesco. Vlastní síť čerpacích stanic připravují i družstva COOP. Jako své hlavní nákupní místo pohonných hmot uvádí tyto řetězce již téměř čtvrtina řidičů.

 

Právě se děje

Další zprávy