GM vyhlásí největší bankrot v historii asi už v pondělí

Tomáš Fránek
29. 5. 2009 8:15
Automobilka se dohodla s věřiteli na vylepšeném návrhu
Zaměstnanci centrály Opelu v Ruesselsheimu pracují na novém modelu Opel Insignia.
Zaměstnanci centrály Opelu v Ruesselsheimu pracují na novém modelu Opel Insignia. | Foto: Reuters

Detroit - Vše nasvědčuje tomu, že jedna z největších světových automobilek General Motors už v pondělí vyhlásí bankrot. Ten bude největší v historii USA a dotkne se desetitisíců lidí, kteří ve firmě nebo dodavatelských společnostech po celém světě pracují.

Firma o tři dny dříve zaplatila mzdy svým 90 tisícům zaměstnanců a dnes chce zaplatit pohledávky dodavatelů, které jsou splatné až příští týden.

Budujeme důvěru

Automobilka bude totiž muset poté, co požádá soud o ochranu před věřiteli, zastavit všechny platby. O dalším postupu po vyhlášení bankrotu už bude rozhodovat správce konkursní podstaty. Proto GM platí dopředu. „Jsou to opatření, které mají budovat důvěru," řekl mluvčí automobilky.

O ochranu před věřiteli má automobilka požádat podle amerických médií v pondělí, kdy vyprší lhůta pro předložení plánu na záchranu automobilky. Plán požaduje prezident Barack Obama.

Agentura AP také napsala, že GM v pondělí oznámí, že uzavře 14 montážních závodů. Zdroj uvedl, že představitelé odborové organizace United Auto Workers (UAW) v Detroitu informovali odboráře v každé z továren, že oznámení učiní sama automobilka, nikoli odbory. Zdroj si přál zůstat v anonymitě, protože plán nebyl zveřejněn.

Bankrot je s největší pravděpodobností neodvratný i přesto, že výbor věřitelů GM přijal vylepšenou nabídku na výměnu dluhopisů za akcie. Návrh jim předložil management automobilky spolu s ministerstvem financí a pokud vše půjde podle plánu, hlavní slovo v restrukturalizovaném podniku bude mít stát.

Zavřeme továrny

Věřitelský výbor a další velcí držitelé dluhopisů na nový návrh sice přistoupili, ale pořád jej nepovažují za úplně spravedlivý. Všichni tito věřitelé dohromady drží přibližně 20 procent veškerého nezajištěného dluhu automobilky.

Automobilka by se měla zbavit nezajištěného dluhu v objemu 27 miliard dolarů (asi 521 miliard Kč), a na akcie pak převede celkový dluh v objemu asi 50 miliard dolarů.

Firma už také oznámila, že počet dodavatelů automobilky v Severní Americe by měl během příštích 18 měsíců klesnout na zhruba 1100 ze současných 1500.

GM loni hospodařila se ztrátou 30,9 miliardy dolarů a předloni prodělala dokonce 43,3 miliardy dolarů.

GM tak bude následovat další velkou americkou automobilku Chrysler, která požádala o bankrotovou ochranu už na konci dubna.


 

Právě se děje

Další zprávy