Symbol luxusu Porsche dluží miliardy, stát mu nepomůže

Ekonomika Ekonomika
21. 5. 2009 14:29
Automobilka dluží devět miliard eur
Porsche Cayenne Diesel
Porsche Cayenne Diesel | Foto: Reuters

Berlín - Německá automobilka Porsche nedostane od německé vlády pomoc ve výši stovek milionů eur.

Podle zdrojů citovaných agenturou Reuters německá vláda zamítla pomoc automobilce.

Zdroj z vládních kruhů agentuře řekl, že žádost automobilky nebyla dost konkrétní na to, aby vláda mohla o pomoci rozhodnout.

Z plánu sešlo

Porsche se potýká s čistým dluhem v objemu asi devět miliard eur (zhruba 240 miliard Kč). Firma se do dluhů dostala v době, kdy se snažila získat kontrolu nad největší evropskou automobilkou Volkswagen. Z plánů ale sešlo, ukázalo se totiž, že si rodinná firma z bádensko-württemberské metropole Stuttgartu vzala příliš velké sousto.

Automobilka už v úterý zveřejnila, že vyjednává s investory o vstupu do firmy. Mluvčí firmy uvedl, že jednání vypadají slibně a jsou na dobré cestě. 

Zdroj blízký jednání podle agentury Reuters řekl, že rozhovory zasahují na Blízký Východ. Objevily se rovněž zprávy, že automobilka by mohla získat tři až čtyři miliardy eur (80 až 106 miliard korun) od nejmenovaného kuvajtského investora. Firma to však odmítla komentovat.

Získá úvěry?

Poslední zprávy tak podle analytiků stále více signalizují, že finančí situace automobilky není dobrá. Podle německého deníku Bild má Porsche jenom dva týdny na to, aby prodloužila úvěry ve výši jedné miliardy eur. Pokud by firma peníze nezískala, hrozilo by, že nebude mít dost peněz na svůj další rozvoj.

Tržby společnosti v pololetí končícím v lednu klesly o 13 procent na 3,04 miliardy eur. Prodej aut Porsche se v důsledku ekonomické a finanční krize propadl dokonce o 27 procent na 34 266 vozů, napsala agentura Bloomberg.

Porsche patří mezi deset nejdražších značek v Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy