ČSA mizí pasažéři, hlásí ztrátu 1,3 miliardy korun

Ekonomika Ekonomika
21. 5. 2009 10:23
Na špatném hospodářském výsledku se podepsala všeobecná krize v letectví
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - České aerolinie se v prvním čtvrtletí propadly do ztráty 1,318 miliardy korun před zdaněním. To je téměř o půl miliardy horší výsledek než loni.

Vyplývá to z tiskové zprávy firmy. Důvodem je podle ČSA "bezprecedentní" pokles počtu cestujících o 12 procent. Celkem firma přepravila 945 tisíc pasažérů.

Pasažérů je jako před čtyřmi lety

„Co se týče počtu pasažérů, vracíme se někam o čtyři roky zpět," uvedl na tiskové konferenci prezident firmy Radomír Lašák. Společnost podle něj čelí všeobecné krizi v letectví, na kterou údajně zareagovala včas, například snížením platů. Podle viceprezidenta pro ekonomiku Luboše Černého bylo první čtvrtletí nejhorší za poslední léta.

Za celý rok firma očekává ztrátu 361 milionů korun. To znamená, že od dubna do prosince chce vydělat zhruba miliardu. První čtvrtletí bývá pro aerolinie tradičně nejhorší sezonou.

Vloni ČSA naopak zvýšily zisk o 390 milionů na půl miliardy korun. Pozitivně se totiž ve výsledcích projevil především prodej majetku a směna budov a pozemků s Letištěm Praha. Vliv těchto transakcí na zisk firma neoznámila, v minulosti prezident Radomír Lašák hovořil o stovkách milionů korun.

Vloni ČSA vydělal prodej nemovitostí

Nepříznivě naopak zasáhla do hospodaření společnosti vysoká cena ropy v loňském prvním pololetí a prudký propad poptávky kvůli krizi v posledním čtvrtletí. Celkem kvůli tomu společnost přišla o 800 milionů korun. Prodej majetku a směna budov a pozemků s Letištěm Praha tak ve výsledcích hrál zásadní roli.

Foto: Aktuálně.cz

 ČSA, v nichž stát vlastní téměř 92 procent akcií, letos zřejmě čeká privatizace. Na prodej celého balíku vypsalo ministerstvo financí počátkem února soutěž, do privatizace se přihlásili čtyři uchazeči.

Do druhého kola, kde rozhodne výhradě cena, postoupili dva - konsorcium Unimex a Travel Service a letecká společnost Air France-KLM. Nový majitel by měl být znám do konce září.

 

Právě se děje

Další zprávy