Ani šest let soudů nestačí. Spor o D8 se znovu otevírá

Tomáš Fránek
20. 5. 2009 14:55
První žaloba na územní rozhodnutí padla už v roce 2003

Brno - Ani po šesti letech není jasné, zda bylo územní rozhodnutí pro dálnici D8 přes České středohoří vydáno v souladu se zákony.

Nejvyšší správní soud totiž znovu vyhověl stížnosti dvou ekologických organizací a jedné soukromé osoby a zrušil verdikt Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Podruhé a stejně

Ten už dvakrát legalizoval postup úředníků z Ústí, kteří územní rozhodnutí pro kontroverzní dálnici vydali.

„Rozsudek Krajského soudu se zrušuje a věc se vrací tomuto soudu k dalšímu řízení," je napsáno ve verdiktu senátu Nejvyššího správního soudu vedeného předsedkyní Marií Žiškovou.

Nejvyšší správní soud už přitom ekologům vyhověl podruhé. Celý spor se vleče už šest let, první žaloba padla už v roce 2003.

Soud se podle stížnosti ekologů nedokázal vypořádat se čtyřmi námitkami. „Stěžujeme si na to, že soud opět ignoroval naši klíčovou žalobní námitku o nezákonném výběru koridoru pro dálnici D8 bez účasti veřejnosti v roce 1995, kdy několik vyvolených lidí z dalšího posuzování vyřadilo koridory s dlouhými tunely," uvedl již loni Miroslav Patrik z Dětí Země.

Ekologům také vadí podle nich nezákonné rozhodnutí vlády z roku 1996, sporné rozhodnutí ministra Miloš Kužvarta z února 2001, který vydal výjimku postavit dálnici v CHKO České středohoří bez porovnání variant a rozhodnutí Správy CHKO České středohoří o zásahu do krajinného rázu z května 2001.

Výhoda pro stavitele

A i když soud ekologům vyhověl, šestileté spory o územní rozhodnutí nahrávají stavitelům dálnice. Pokud totiž není rozhodnutí zrušeno, může stavba dál pokračovat. „Územní rozhodnutí sice jednou čeká zrušení, ale to už bude dálnice D8 zřejmě postavená, i když v rozporu se zákony," uvedl Patrik.

Nejnovější rozhodnutí soudu zatím kvůli tomu, že soud zveřejnil pouze stručný verdikt, nechtějí zástupci kraje komentovat.

Soudní spory ale mohou výstavbu dálnice ještě výrazně zkomplikovat. U soudů totiž leží sedm žalob proti stavbě šestnáctikilometrového úseku přes České středohoří.

Podle sdružení Děti Země, největší odpůrce stavby přes chráněnou oblast, navíc se nepodaří dálnici dokončit v příštím roce, jak se plánuje. Organizace k tomu dospěla ve své analýze současného stavu výstavby.

Problémy s jedním úsekem autostrády - tunelem Radejčín - přiznává i investor, státní Ředitelství silnic a dálnic. Zatím ovšem trvá na tom, že by první auta mohla jet po dálnici ještě na konci roku 2010.

 

Právě se děje

Další zprávy