Metro povede do Motola, Praha dá 11 miliard na stavbu

ČTK ČTK
19. 5. 2009 18:00
Prodlouží se tak trasa A ze stanice Dejvická
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Rada hlavního města Prahy v úterý schválila, že do roku 2015 uvolní celkem 10,7 miliardy korun na prodloužení metra trasy A ze stanice Dejvická do Motola.

"Celkové náklady budou činit zhruba 18,7 miliardy korun, z toho více než osm miliard tvoří příspěvek z Evropských fondů," řekl mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

Prodloužení trasy metra A do Motola by se mohlo začít stavět už v prosinci letošního roku.

Město ale bude muset počítat také s inflací, s jejím zohledněním by se náklady mohly vyšplhat až na 21,6 miliardy korun. Dalších 1,735 miliardy Kč si vyžádá obnova vozů.

Tři etapy stavby

  • Prodloužení trasy metra A v délce 12,9 kilometru bude rozděleno do tří etap.
  • První bude dlouhá asi šest kilometrů a povede ze stanice Dejvická přes stanice Červený Vrch, Veleslavín a Petřiny do Motola.
  • Druhá, celkem 4,3 kilometru dlouhá etapa, napojí stanice Bílá Hora, Dědina a Dlouhá Míle.
  • Poslední a nejkratší úsek bude zahrnovat stanice Staré Letiště a Letiště Ruzyně.

Nejvíce peněz bude muset město najít v letech 2013 a 2014, kdy by měla výstavba metra městskou kasu stát 8,7 miliardy korun. Do té doby půjde většina financí z operačního programu Doprava.

"Prodloužení trasy A západním směrem za stanici Dejvická patří mezi jednoznačně klíčové záměry rozvoje sítě pražského metra. Návrh na dofinancování z rozpočtu města bude nyní projednáván na jednání zastupitelstva 28. května," doplnil Wolf.

Podle magistrátu je projekt ekonomicky efektivní a životaschopný a je prokázána jeho ekonomická návratnost. "Cílem je zlepšení dopravní obsluhy Prahy 6 přímým napojením na trasu metra, odlehčení Vítězného náměstí a přilehlé části Prahy 6 od autobusové dopravy a zkvalitnění dopravní dostupnosti nemocnice Motol," dodal Wolf.

 

Právě se děje

Další zprávy