Nových osobních aut se v dubnu prodalo o pětinu víc

Ekonomika Ekonomika
6. 5. 2009 15:58
Odpočet DPH funguje
Škoda Yeti
Škoda Yeti | Foto: Automix

Praha - Prodej nových osobních aut v dubnu vyrovnal propad z předchozích měsíců. Zvýšil se o 19 procent. Uvedl to ve středu Svaz dovozců automobilů.

Podle tajemníka svazu Pavla Tunkla se začíná projevovat novela zákona o DPH, která od minulého měsíce umožňuje firmám pořídit si osobní vůz s odpočtem daně. Do té doby to bylo možné jen u užitkových aut.

Od ledna do dubna se na českém trhu prodalo 48 667 vozů, to je meziroční nárůst o 1,8 procenta.

Počet firemních zákazníků roste

Podíl firemních zákazníků se minulý měsíc zvýšil na téměř polovinu proti březnovým 20 procentům. Zároveň poklesl podíl mini a malých vozů, které firmy příliš nekupují, na 40 procent. Loni to bylo 60 procent. Dovoz ojetých osobních aut se snížil o 43 procent.

Nejprodávanější značkou osobních vozů byla i přes 14procentní pokles Škoda Auto, která prodala 12 791 aut. Následuje Ford s růstem o 36 procent na 4 413 vozů a Renault, který prodal 3 556 automobilů, tedy o pětinu více než loni.

Prodej ve všech ostatních kategoriích poklesl. Největší snížení se projevilo u kategorie lehkých užitkových aut, která po přesunu zájmu firem k osobním vozům zaznamenala v dubnu propad o 73 procent, za první čtyři měsíce pak téměř o polovinu.



 

Právě se děje

Další zprávy