Průzkum: Šrotovné nechce většina firem v Česku

Ekonomika Ekonomika
4. 5. 2009 13:51
Podle podnikatelů šrotovné ekonomické situaci neprospěje
V roce 2009 plánují v Nošovicích vyrobit 185 tisíc vozů Hyundai i30.
V roce 2009 plánují v Nošovicích vyrobit 185 tisíc vozů Hyundai i30. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Proti chystanému zavedení šrotovného, tedy příspěvku na nákup nového vozu při likvidaci starého auta, je většina firem v Česku. Ukazuje to průzkum hospodářské komory (HK) zahrnující téměř 900 společností. Podle něj je proti této podpoře celkem 63 procent podniků s méně než 250 zaměstnanci.

"Z analýzy, kterou máme k dispozici, a jednotlivých názorů českých podnikatelů vyplývá, že zavedení šrotovného by v současné době české ekonomice neprospělo," uvedl prezident komory Petr Kužel.

Většina podniků by tratila

Na analýze spolupracoval Institut rozvoje podnikání. Podle jeho ředitele Miroslava Křížka by drtivá většina firem na šrotovném spíše tratila.

"Domníváme se, že pro ekonomiku ČR je prospěšnější situace, kdy stabilně funguje velké množství menších podniků, než upřednostnění krátkodobých zájmů několika velkých společností z automobilového průmyslu," uvedl.

Automobilový průmysl podle průzkumu dostatečně profituje ze zavedení šrotovného v zemích, kam směřuje český vývoz, a proto je zavedení podobného opatření v tuzemsku v současné době zbytečné. "Automobilkám by naopak v dlouhodobějším horizontu mohlo šrotovné zapříčinit silnější problémy, než mají v současnosti," uvádí zpráva.

 

Právě se děje

Další zprávy