Piloti ČSA souhlasí s nižšími platy. Firma musí šetřit

Tomáš Fránek
30. 4. 2009 12:05
Mechanici podobný návrh odmítli, část odejde
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Piloti ČSA souhlasí s tím, že budou mít kvůli krizi nižší platy. Od dubna tak budou brát asi o šest procent menší mzdy. Jejich průměrný plat je kolem dvou set tisíc korun měsíčně.

Piloti se snížením platů souhlasí na rozdíl od mechaniků. Ti odmítli přistoupit na snížení mezd, firma jich proto 28 propustí.

Krize v letectví

Platy zaměstnanců chce vedení ČSA snížit kvůli všeobecné krizi v letectví. Od tohoto kroku si firma slibuje úsporu mzdových nákladů ve výši 300 milionů korun.

Podle prezidenta Českého sdružení dopravních pilotů ČSA Filipa Gaspara piloti přistoupili na návrh ČSA, který pro letošní rok počítá se snížením personálních nákladů pilotů o pět procent formou snížení jejich mezd od 1. dubna o přibližně šest procent.

"Profesní a odborová organizace CZALPA ČSA, která sdružuje přes 500 pilotů letecké společnosti ČSA, kritizuje kroky managementu i ve spojitosti s řešením ekonomické krize, ale ve snaze pomoci společnosti v této době souhlasí se snížením personálních nákladů společnosti," uvedli piloti v prohlášení.

Dohoda podle Gaspara obsahuje také garance počtu pracovních míst pilotů. "Snižování počtu provozních zaměstnanců před hlavní sezónou považujeme za chybný krok, a proto odsuzujeme i propouštění mechaniků, které ČSA oznámilo," uvedl Gaspar.

Mechanici výjimkou

Na snížení platů přistoupila většina odborových organizací ve firmě, mechanici jsou výjimkou.

"Vedení společnosti si velmi váží tohoto jistě nelehkého rozhodnutí většiny zaměstnanců a vysoce oceňuje tento krok, který přispěje ke zmírnění dopadů krize na naši společnost," uvedl prezident Českých aerolinií Radomír Lašák.

ČSA by v případě, že by zaměstnanci odmítli na snížení přistoupit, plánovaly propustit až 200 lidí. Plán snížit mzdy o 6,5 procenta oznámily aerolinie zaměstnancům začátkem dubna. Na platech chtějí ČSA ještě letos ušetřit 250 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy