Historie se mění: Je tu první bankrot automobilky v USA

Veronika Skálová Tomáš Fránek, Veronika Skálová
30. 4. 2009 18:57
Firma vytvoří alianci s Fiatem
Bude značka Chrysler, založená v roce 1925, patřit minulosti?
Bude značka Chrysler, založená v roce 1925, patřit minulosti? | Foto: Chrysler

Detroit - Je potvrzeno to, o čem se se celý den spekulovalo. Slavný Chrysler jde do bankrotu a vytvoří alianci s Fiatem, která má firmu zachránit.

Oznámil to prezident Barack Obama. Vláda automobilce v rámci vyhlášení bankrotu poskytne až osm miliard dolarů (přes 160 miliard korun). Obama doufá, že proces bankrotu potrvá pouze 30 až 60 dnů a že z něj automobilka vyjde silnější a konkurenceschopnější, napsala agentura Reuters.

Poprvé v historii tak některý z velkých amerických výrobců automobilů vyhlásí bankrot.

Stalo se tak poté, co jednání věřitelů s ministerstvem financí Spojených států, v noci na dnešek zkrachovala. Jednání mělo vyřešit otázku firemních dluhů a zachránit automobilku před pádem.

Až do včerejška se přitom zdálo, že vše na cestě k záchraně automobilky, založené v roce 1925, se daří. Ministerstvo financí zlepšilo svou nabídku na výměnu odpuštěného dluhu za hotovost, úspěšně postupovala i jednání s italským Fiatem, s nímž měl Chrysler uzavřít smlouvu o alianci.

To byla jedna z podmínek poskytnutí dalšího vládního úvěru ke čtyřem miliardám dolarů, které již stát automobilce půjčil. Kromě aliance s Italy má Chrysler dnes předložil vládě také dohody o snížení nákladů na pracovní sílu a na obsluhu dluhu. I na těchto podmínkách se už krachující firma dohodla s automobilovými odbory UAW.

Dohodu blokují malé fondy

Bez dohody s věřiteli však Chrysler na nový vládní úvěr nedosáhne. Ministerstvo financí původně věřitelům automobilky nabídlo, aby Chrysleru odpustili dluh ve výši 6,9 miliard dolarů výměnou za 2 miliardy v hotovosti.

Dohodu přitom neblokuje ani jedna ze čtyř bank, které drží 70 procent dluhu, ale čtyřicítka malých, takzvaných hedgeových fondů.

Chrysler již v letošním roce od vlády získal půjčku čtyři miliardy dolarů. Dalších šest miliard dolarů automobilce vláda přislíbila pod podmínkou, že do dneška vytvoří alianci s Fiatem, uskuteční restrukturalizaci dluhu a přiměje odbory k ústupkům.

 

Právě se děje

Další zprávy