Cestovky ruší zájezdy do Mexika, 1000 lidí neodletí

Tomáš Fránek
28. 4. 2009 11:37
V sobotu mělo odletět do Mexika další letadlo
Foto: Reuters

Praha -Cestovní kancelář Exim Tours ruší kvůli epidemii prasečí chřipky v Mexiku nejbližší odlety do mexického Cancúnu. 

Rozhodnutí se dotkne téměř 1000 klientů největší české cestovní kanceláře, z nichž 200 mělo odcestovat do Mexika v sobotu 2. května a poté následujícími odlety.

Jeďte jinam

 "S ohledem na aktuální zprávy o vypuknutí epidemie život ohrožující prasečí chřipky v centrálním Mexiku rozhodlo vedení společnosti Exim Tours o zrušení nejbližších odletů z Prahy do mexického Cancúnu," uvedli zástupci kanceláře, kteří lidem nabídli zájezd do jiné lokality.

Zájezdy zrušily i cestovní kanceláře Fischer a Siam. Spolu s Exim Tours byly jediné, které měly v současnosti charterové lety do Mexika nasmlouvané.

Podle zástupců cestovních kanceláří zatím Ministerstvo zahraničních věcí nevyhlásilo zákaz cest, vydalo jenom doporučení, aby lidé do Mexika necestovali.

Zájezdy cestovních kanceláří přímými charterovými lety směřují do mexického letoviska Cancún, tam ministerstvo nevyhlásilo ani zákaz cest ani doporučení tam necestovat. 

„Ministerstvo ani dnes nevyhlásilo zákaz cest do Mexika či do konkrétní postižené oblasti, nevzniká tak pro cestovní kanceláře žádná povinnost pro omezení zájezdů do Mexika," uvedl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Podle něj je nyní pro kanceláře nejdůležitější, aby byl problém s prasečí chřipkou vyřešen nejpozději do léta. "Od listopadu začíná opět hlavní sezona zájezdů do Mexika a na sklonku léta tak začne prodej těchto zájezdů," doplnil Okamura.

Upřesnil také, že v minulé sezóně utratilo 7 tisíc turistů z Česka za zájezdy do Mexika přibližně 200 milionů korun.

Kam nejezdit

V Mexiku je asi 400 českých turistů.

Ministerstvo zahraničních věcí doporučilo dnes českým občanům, aby necestovali do oblastí v Mexiku, kde řádí prasečí chřipka.

Pokud to není nezbytně nutné, neměli by lidé jezdit zejména do distriktu hlavního města Mexiko City, San Luis Potosí ve střední oblasti země a Mexicali nedaleko hranic s USA.

 

Právě se děje

Další zprávy