Legendární Pontiac končí, GM propustí 21 tisíc lidí

Tomáš Fránek
27. 4. 2009 15:50
Firma zveřejnila svůj plán na záchranu

New York - Konec legendárního Pontiacu a propuštění jedenadvaceti tisíc lidí.

To je část opatření, kterým se chce automobilka General Motors zachránit před hrozícím bankrotem. General Motors kromě konce Pontiacu ještě letos přehodnotí budoucnost dalších značek Hummer, Saturn a Saab, o kterých dokonce roku rozhodne, zda je prodá nebo zruší.

Šéf GM Fritz Henderson řekl, že společnost musela zúžit svoje portfolio a proto Pontiac končí. "Nemyslíme si, že máme - pohledem produkce a marketingu - dostatek zdrojů, aby mohl (Pontiac) dál pokračovat." Dodal, že šlo o velmi těžké rozhodování, protože Pontiac je součástí firemního dědictví GM.

Bude vláda akcionář?

Firma také chce požádat vládu, aby souhlasila se splacením poloviny poskytnutých státních úvěrů akciemi podniku. Vláda by se tak stala většinovým akcionářem GM. Firma uvedla, že plánuje snížit počet svých továren v USA na 34 ze současných 47. GM podle svých internetových stránek zaměstnává po celém světě téměř 245 tisíc lidí.

Kromě propouštění firma sníží i počet svých dealerů o 42 procent, takže jejich celkový počet bude 3600. Původně přitom GM oznámila, že chce do konce roku 2014 mít 4100 dealerů, tedy dvě třetiny současného stavu.

 GM dále uvedla, že nabídne věřitelům výměnu dluhopisů v hodnotě zhruba 27 miliard dolarů (téměř 550 miliard korun) za akcie. Držitelé dluhopisů by tak ve firmě získali přibližně desetiprocentní podíl, napsala agentura Reuters.

Nový ozdravný plán GM oznámila jako krok k získání finanční injekce ve výši 27,2 miliardy dolarů od americké vlády. Pokud však ani tento ozdravný plán u vlády nezabere, čeká automobilku přechod pod bankrotovou ochranu před věřiteli.

GM loni hospodařila se ztrátou 30,9 miliardy dolarů a předloni prodělala dokonce 43,3 miliardy dolarů. Nový generální ředitel GM Henderson tento měsíc uvedl, že automobilka má stále naději, že se jí podaří restrukturalizovat své aktivity bez soudní asistence.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy