Rusové vypadli z boje o ČSA, vláda Aeroflot nechce

Karel Toman
20. 4. 2009 16:30
Dosavadní nepsaný favorit koupě nepostoupil, důvody jsou tajné
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Do druhého kola soutěže o koupi národní letecké společnosti ČSA postupují konsorcium Unimex a Travel Service a Air France s KLM.

Další dva zájemci - skupina Odien, která je spojená s Delta Air Lines, a společnost Darofan ze skupiny Aeroflot - byli ze soutěže vyřazeni.

Na tiskové konferenci po jednání vlády to oznámil ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

"To právo si vyhradila vláda, a ta rozhodla požádat o cenovou nabídku dvě společnosti. Tečka," reagoval na dotaz po důvodech vyřazení dvou společností.

Neřekneme proč

"Bylo to projednáno v režimu, který nám umožňuje tyto důvody neříkat," doplnil premiér v demisi Mirek Topolánek.

Kalousek už v neděli v ČT řekl, že na vládu jde s materiálem v režimu "vyhrazené," takže konkrétní důvody sdělit nemůže. Už minulý týden uvedl exministr vnitra František Bublan, že Aeroflot je ze všech uchazečů z bezpečnostního hlediska na tom nejhůř.

Aeroflot navíc podle všeho nezískal partnera z Evropské unie, což byl jeden z požadavků tendru. Navíc se spekuluje i o sporech akcionářů firmy, v níž má většinu ruská vláda. Spory o účast v privatizaci byly i v pozadí nedávného odvolání Valerije Okulova, který Aeroflot řídil téměř 12 let.

Aeroflot podle zástupce generálního ředitele Lva Košljakova rozhodnutí české vlády akceptuje. "Přijímáme toto rozhodnutí klidně, česká vláda má právo vybrat si své obchodní partnery. Znepokojují nás však výroky českých politiků o údajné bezpečnostní hrozbě, kterou by prý představoval prodej ČSA Aeroflotu," řekl ČTK Košljakov.

Na předložení nabídky mají zájemci dva měsíce. Podle Kalouska bude rozhodnutí o konečném výběru na úřednické vládě a kritériem by měla být nejvyšší nabízená cena.

Kupce získá 91,5 procenta společnosti ČSA. Nový vlastník by měl být znám nejpozději 30. září. Prodejní cena se odhaduje kolem 4,5 miliardy korun.

Paroubek souhlasí

Vyhlídky na to, že se prodej podaří, se tak zvýšily. S prodejem jako "rozumným krokem" totiž v neděli ČT souhlasil i předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek. "Problém bychom měli jen tehdy, pokud by do druhého kola postoupila jen jediná společnost," řekl.

Tato překážka ze strany socialistů dnešním postupem dvou konzorcií padla.

 

Právě se děje

Další zprávy