Volkswagen jede pro světové prvenství, Škodovka pomáhá

Ekonomika Ekonomika
19. 4. 2009 21:57
Automobilka se chtěla stát jedničkou až v roce 2018
Foto: Volkswagen

Berlín - Automobilka Volkswagen, jejíž součástí je i Škoda Auto, si začíná plnit svůj sen stát se největším výrobcem aut na světě.

Je to o devět let dříve, než původně firma plánovala, a může za to ve velké míře hospodářská krize. Zatímco Volkswagenu jdou podle agentury Reuters k duhu vládní pobídky, jako je šrotovné, její největší konkurenti krizí trpí mnohem více.

Japonská Toyota ztrácí na klíčových trzích jako je Japonsko nebo USA, americký General Motors míří k bankrotu.

Odborníci nevěřili

Volkswagen původně ohlašoval útok na světové prvenství až na rok 2018, odborníci však byli k takovým plánům skeptičtí.

Údaje o prodeji za první čtvrtletí automobilky sice zveřejní příští týden, předběžné údaje ale ukazují, že by Volkswagen mohl svého cíle dosáhnout už letos.

Volkswagen totiž profituje z vládních pobídek, které podpořily prodej v Číně, Německu a Brazílii. Na tyto tři trhy loni připadlo 44 % obratu německého koncernu.

V 1. čtvrtletí tohoto roku naopak prodej Toyoty v USA padl o 36 % a prodej v Japonsku poklesl o 31 %. Na tyto dva trhy připadá téměř polovina celosvětového prodeje japonské automobilky.

I čísla z Evropy dokazují, že VW je na tom lépe než její konkurenti, výrazný podíl na tom má i Škoda Auto.

Silný soupeř

Volkswagen se na rozdíl od celé řady dalších také nepropadl výrazně do "červených čísel", v březnu prodal meziročně o 0,3 procenta vozů méně. To je výrazně lepší výsledek, než u dalších výrobců, přičemž v rámci koncernu se nejlépe vede mladoboleslavské Škodě Auto, která prodala v březnu o čtvrtinu vozů více.

Největší propad v EU zaznamenala automobilka General Motors, do níž spadá například německý Opel. A výrazně méně se prodalo i automobilů Toyota.

Tyto skutečnosti naznačují, že Volkswagen skutečně mohl v prvních třech měsících roku předstihnout Toyotu, nebo se k ní alespoň velmi těsně přiblížil. "Volkswagen je pro Toyotu velkým konkurentem," řekl agentuře Reuters analytik Credit Suisse Koji Endo.

 

Právě se děje

Další zprávy