Prodej aut v Německu raketově narostl díky šrotovnému

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 4. 2009 13:29
Prodej vzrostl o 40 procent
V roce 2009 plánují v Nošovicích vyrobit 185 tisíc vozů Hyundai i30.
V roce 2009 plánují v Nošovicích vyrobit 185 tisíc vozů Hyundai i30. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Prodej nových automobilů v Německu se v březnu meziročně zvedl o 40 procent na zhruba 401 tisíc vozů. Stalo se tak díky takzvanému šrotovnému, jež zavedla německá vláda. Oznámil to ve čtvrtek svaz mezinárodních výrobců automobilů VDIK.

Německo je největším automobilovým trhem v západní Evropě. Německá vláda letos začala vyplácet bonus 2 500 eur za koupi nového energeticky úsporného automobilu a sešrotování nejméně devět let starého vozu.

Podobná vládní opatření podpořila poptávku po automobilech také v dalších evropských zemích. Ve Francii se v březnu prodej aut zvýšil zhruba o osm procent a mírný nárůst zaznamenala rovněž poptávka v Itálii. Pokles prodeje ve Španělsku zpomalil na 39 procent z únorových 49 procent.

Automobilový průmysl se nyní po celém světě potýká s poklesem poptávky, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry i výdajů.

Výzkumná firma J.D. Power and Associates v lednu předpověděla, že prodej automobilů v celé Evropě by se měl v letošním roce snížit o zhruba 15 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy