Krize položila první automobilku. V Rusku

Ekonomika Ekonomika
2. 4. 2009 10:04
O práci přijde pět tisíc lidí
Foto: Kia Motors

Moskva - Kvůli krizi se položila první automobilka. Ruská továrna Izhavto, která montuje vozy pro Kiu Motors a AvtoVAZ, oznámila, že tento měsíc ukončí výrobu a propustí pět tisíc lidí. Informovala o tom agentura Reuters.

"Po pět měsíců vykazujeme ztrátu pět milionů dolarů měsíčně. Už to nedokážeme zvládnout," uvedl pro Reuters mluvčí podniku. "Byli jsme nuceni přikročit k poslední možnosti a továrnu uzavřít."

Krach Izhavto přišel jen pár dní poté, co ruská vláda přislíbila automobilovému sektoru finanční pomoc za miliardy dolarů. Chce tak zabránit masivnímu propouštění.

Izhavto s výrobní kapacitou 350 tisic vozů ročně pomoc nedostala.

Podle společnosti PricewaterhouseCoopers by se celkový prodej automobilů v Rusku letos mohl snížit až o polovinu kvůli klesající dostupnosti úvěrů, rostoucí nezaměstnanosti, pomalejšímu růstu osobních příjmů i poklesu hodnoty ruské měny.

Poradenská společnost CSM Worldwide tento měsíc předpověděla, že prodej automobilů ve Spojených státech v celém letošním roce klesne o 26,5 procenta na 9,7 milionu vozů z loňských 13,2 milionu. Výroba automobilů v Severní Americe údajně dosáhne pouze 8,1 milionu vozů. Bude tak téměř o polovinu nižší ve srovnání s maximem 15,1 milionu vozů z roku 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy