Socialisté vítězí, prodej Ruzyně je vážně ohrožený

Tomáš Fránek
31. 3. 2009 17:25
Opozice prosadila projednávnání zákona
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Sociálnílním demokratům se daří brzdit prodej letiště v Ruyzni.

Prosadili totiž projednávání zákona, který prodej letiště zakazuje. Pokus vlády smést jej rovnou ze stolu nevyšel. Sociálním demokratům pomohli nejen komunisté, ale i bývalé členky Strany zelených.

Prodej letiště provázela v úterý ostrá diskuse. "To, co navrhl premiér Topolánek, je past, je to past pro celou Českou republiku. Vyhrožuje se nám arbitrážemi, budou proti ČR podávany žaloby," řekl sociální demokrat Bohuslav Sobotka.

"Premiér tady zuřivě bojuje za privatizaci letiště, vy tady bojujete za právo, aby vy jste to letiště ještě mohl ukrást," řekl David Rath.

"Navrhuji, abychom odmítli tento návrh jako hloupý, abychom rozhodnutí o privatizaci nechali další vládě, která bude mít mandát," řekl Topolánek.

Návrh zákona předložili poslanci Bohuslav Sobotka, Robert Dušak, Petr Rafaj, Cyril Zapletal a další. "Letiště Praha-Ruzyně, jakož i veškeré nemovitosti k němu náležející... smí být jen ve vlastnictví České republiky (dále jen "stát"), anebo právnických osob se sídlem ve státě, v nichž má stát stoprocentní majetkovou účast (stoprocentní podíl)," napsali v návrhu zákona.

Vláda by chtěla z privatizace utržit nejméně 50 miliard.

"S cenou těsně pod 100 miliard korun bychom se jistě vyrovnali, kdyby to ale mělo být jen 50 miliard, doporučil bych, aby vláda letiště neprodávala," řekl bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček vloni v prosinci. Podle studie společnosti Credit Suisse by ale vláda mohla získat nanejvýš 70,6 miliard korun.

Foto: ČSA
Čtěte více:
Koupit ČSA chce ruský Aeroflot i Air France-KLM
 

Právě se děje

Další zprávy