Šrotovat se bude na Slovensku dál, vláda dá peníze

Ekonomika Ekonomika
31. 3. 2009 16:07
Peníze budou od příštího týdne
Foto: Kia Motors

Bratislava - Slováci budou moci od příštího týdne opět čerpat státní příspěvek na nákup nového vozu výměnou za likvidaci staršího automobilu.

"Je tu doporučení pokračovat ve šrotovném i nadále," řekl Fico. Dodal, že po vyčerpání druhého balíku by se další peníze k tomuto účelu vyčlenit už neměly. "Nový balík šrotovného by mohl být zahájen někdy od příštího týdne," doplnil.

Peníze od státu se na Slovensku  se vyčerpaly minulý týden.  "Celkově se šrotovné vnímá jako úspěšný projekt," řekl Fico.

Návrh na použití dalších 33,2 milionu eur na vyplácení dotace předložil Jahnátek na jednání vlády už minulý týden. Kabinet o něm ale přerušil jednání, prostor pro analýzu dosavadního fungování plánu si vyžádalo ministerstvo financí.

Vláda v první fázi na příspěvky vyčlenila 33,2 milionů eur (asi 908 milionů korun) a peníze měly stačit na nákup asi 22 tisíc vozů. Zájem o šrotovné zavedeném 9. března byl na Slovensku obrovský, firmy musely dokonce zavést pořadníky.

Lidé na Slovensku včetně podnikatelů mohli získat příspěvek maximálně do výše 1500 eur (asi 41 000 korun) na jedno vozidlo odevzdáním nejméně deset let starého auta na sešrotování. Dotaci následně mohli získat při ceně nového auto do 25 000 eur (asi 685 000 korun) s daní z přidané hodnoty.

Fico dnes připustil změnu nastavení podmínek, za nichž mohou motoristé získat dotaci. Na jednání podle něj padly například návrhy, aby se příspěvek mohl použít i při nákupu dražších aut s cenou do 30 000 eur (asi 820 000 korun), anebo aby na něj měli nárok motoristé, kteří dají zlikvidovat vozidlo starší 13 let.

Čtyři pětiny automobilů, které byly v rámci plánu odevzdány k sešrotování, byly podle něj starší 15 let a průměrná cena nových vozidel dosáhla 9000 eur (asi 246.000 korun).

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy