Ford se blíží k prodeji Volva, koupí ho Číňané?

Tomáš Fránek
25. 3. 2009 16:45
Ford už zahájil rozhovory s kupci
Foto: Reuters

Londýn - Americká automobilka Ford udělala další výrazný krok k prodeji společnosti Volvo.

Podle agentury Reuters firma zahájila se zájemci o koupi automobilky podrobné rozhovory.

"Jsme v kontaktu s řadou stran, které vyjádřily zájem ohledně budoucnosti Volva. Ford je potěšen počtem i kvalitou těchto stran," uvedla společnost. "Vedli jsme předběžné rozhovory, abychom zjistili úroveň zájmu o aktivity Volva, a nyní jednáme o větších podrobnostech," dodala.

A dosavadní informace naznačují, že tradiční švédská automobilka může skončit v rukou čínských firem.

Zdroj obeznámený s prodejem Volva řekl agentuře Reuters, že divize Volvo Car jednala s čínskou automobilkou Chery Automobile. Podle švédského listu Dagens Industri patří mezi zájemce rovněž čínské firmy Dongfeng Motor Group a Chongqing Changan Automobile a také jedna z evropských automobilek.

Volvo vykázalo ve čtvrtém čtvrtletí hrubou ztrátu 736 milionů dolarů (téměř 15 miliard korun). Její tržby se propadly o 35 procent na 3,3 miliardy dolarů. 

Automobilka už oznámila, že uzavřela se zaměstnanci dohodu o snížení nákladů na práci, díky které by měla v letošním roce ušetřit téměř 500 miliard švédských korun (1,2 miliardy Kč). Dohoda podle firmy pravděpodobně umožní vyhnout se dalšímu snižování počtu zaměstnanců.

Volvo získala automobilka Ford v roce 1999 za skoro šest a půl miliardy dolarů. Investice je označována spíš za zklamání než pohromu. Značka byla mírně zisková, ale v roce 2008 se její prodej propadl o 18 procent.

Automobilka Ford loni prodělala rekordních 14,7 miliardy dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy