TPCA loni klesly tržby o 4 %, na vině je silná koruna

Veronika Skálová Veronika Skálová
25. 3. 2009 10:36
Pokles tržeb má podle vedení automobilky na svědomí silná koruna.
Továrna zaměstnávající 3 500 lidí sice snížila tržby, ale zisk zůstal stejný.
Továrna zaměstnávající 3 500 lidí sice snížila tržby, ale zisk zůstal stejný. | Foto: Czechtourism

Brno - Čtyři procenta ukousl loňský silný kurz koruny z tržeb kolínské automobilky TPCA ve srovnání s rokem 2007. Společnost dosáhla pouze 49 miliard korun oproti 51,3 miliardám v předchozím roce. Zisk společnosti však podle dnes zveřejněných výsledků zůstal stejný, tedy 1,4 miliardy korun.

"Naše tržby snižovala silná koruna, zapůsobila i hospodářská krize těžce doléhající na autoprůmysl. Zisk se nepropadl především díky efektivní výrobě, dobrým výsledkům v prodeji i úsporách v nákladech," uvedl prezident společnosti Jasuhiro Takahaši.

Automobilka vyrábí malé modely Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1. Vloni jich z bran kolínské továrny vyjelo 324 289.

Automobilka zatím nemusela sáhnout k zásadnějším omezením výroby. Přesto je vedení společnosti ve vyhlídkách na letošní rok spíš opatrné. "Očekáváme podobné výsledky jako v roce minulém," řekl Takahaši.

Zaměstnanci budou mít vyšší mzdy

Navzdory krizi i poklesu tržeb v loňském roce se však automobilka chystá zvýšit svým lidem mzdy a benefity o víc než dvě procenta v závislosti na počtu let odpracovaných v TPCA.

Kolínská továrna zaměstnává 3500 lidí a průměrný výdělek by měl po ohlášeném zvyšování mezd dosáhnout 26 800 korun měsíčně. Od 1. dubna totiž začne platit nová kolektivní smlouva, kterou včera vedení společnosti podepsalo s odboráři.

"Hlavní prioritou TPCA i odborů bylo především udržet konkurenceschopnost firmy a její dlouhodobou perspektivu v České republice v situaci, kdy prodeje neklesají, a TPCA nemusí nijak omezovat výrobu ani propouštět zaměstnance," řekl k tomu Takahaši.

Tarifní mzdy se podle dohody zvýší o dvě procenta. Zaměstnanci, kteří pracují v továrně déle než tři roky, mají nárok na další pětistovku měsíčně v benefitovém systému. Toto zvýšení se podle automobilky týká víc než poloviny zaměstnanců. Odboráři se s vedením dohodli například i na rozšíření preventivní zdravotní péče.

 

Právě se děje

Další zprávy