Avii a Techo krize nestraší, mají zakázky z ciziny

Tomáš Fránek
24. 3. 2009 11:35
Firmy získaly zakázky od státu i banky
Tatra Kopřivnice, ilustrační snímek
Tatra Kopřivnice, ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát

Praha/Bratislava - Českým firmám se i v době krize daří získávat velké zakázky v zahraničí.

Firma Techo, která je jedním z největších výrobců nábytku v Česku, tak získala svoji nejvýznamější zakázku v historii.

Společnost totiž vyhrála mezinárodní tendr na vybavení pobočkové sítě Raiffeisen. Během letošního roku plánuje pro bankovní skupinu, která má nejširší pobočkovou síť ve střední a východní Evropě, realizovat více než 200 zakázek v 15 zemích tohoto regionu. Celkově by mělo jít o tříletý projekt v řádu stovek miliónů korun.

Automobilka Avia získala strategicky významnou zakázku - slovenskému ministerstvu vnitra totiž dodá 30 nákladních aut.

Pro firmy mají takové zakázky v době krize velký význam. Mluvčí Avie Tomáš Zdechovský uvedl, že kontrakt se slovenskou vládou znamená pro automobilku v době krize jistotu na dva roky.

"Avia po dlouhé době dosáhla na velkou státní zakázku, která výrazným způsobem přispěje ke stabilizaci a upevnění pozice firmy v automobilovém průmyslu," řekl Zdechovský.

"Pro Avii je to prestižní záležitost a možnost budovat si i přes nynější složitou situaci stále silnější pozici na Slovensku a v dalších zemích, které jsou pro nás z hlediska exportu stěžejní," uvedl generální ředitel Markus Pauels.

"Tato zakázka je pro nás velice důležitá, a to zejména z hlediska logistiky, expanze na nové trhy, ale i rozvoje moderních technologií ve vlastní výrobě. Díky ní máme šanci dosáhnout na spoustu nových příležitostí na dalších trzích," uvedl generální ředitel společnosti Techo Jiří Kejval.

´

Obě firmy už krizi pocítily, Avia poodbně jako další firmy z automobilového průmyslu už omezovala výrobu a propouštěla především agenturní pracovníky.

Techo muselo kvůli úbytku zakázek propustit většinu z agenturních zaměstnanců, kterých ještě před rokem v Techu pracovalo více než 100.

 

Právě se děje

Další zprávy