Řebíček najal právníky za půl miliardy. Teď tají proč

Karel Toman
21. 1. 2009 15:05
Smlouvy obsahují "citlivé informace", hájí se ministerstvo
Foto: Ondřej Besperát

Brno, Praha - Zakázku na bezmála půl miliardy korun uzavřelo ministerstvo dopravy se čtyřmi elitními advokátními kancelářemi. Už půl roku nechce říct proč.

Smlouvy si na základě zákona o právu na informace vyžádala ekologická organizace Děti země. Dokumenty sice dostala, klíčové pasáže ale byly začerněny. Ekologové teď zvažují, že na ministerstvo podají kvůli tajnostem žalobu.

Ministerstvo dopravy, Ředitelství silnic a dálnic ČR a Ředitelství vodních cest uzavřelo celkem 75 smluv s kancelářemi: Weil, Gosthal & Manges; Jansta, Kostka & spol.; Kříž a Bělina; Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři. Veřejnou zakázku za 450 miliónů na poskytování služeb po dobu tří let vyhrály tyto kanceláře na konci roku 2007. Prvně jmenovaná pražská pobočka nadnárodní kanceláře uzavřela asi polovinu všech zmíněných smluv.

"Stále nevíme, jaké přesně právní služby tyto kanceláře poskytují. Účel smluv v rozsahu od 2 do 60 řádků je v nich totiž začerněn, takže se neví, co advokáti přesně řeší. Podle zákona lze přitom informace získat nejpozději do tří měsíců," sdělil Miroslav Patrik z Dětí Země.

Podle něj úřady obsah smluv záměrně zatajují a zákona o svobodném přístupu k informacím zneužívají "záměrnými obstrukcemi, nečinností či vymýšlením si nesmyslných důvodů pro neposkytnutí informací."

"Podali jsme už osm stížností proti nečinnosti a šest odvolání. Požádali jsme také nové žádosti o informaci, kolik peněz nás zatím tyto služby s hodinovou sazbou 3,5 a 4,8 tisíc korun stály. Čekáme tedy, zda řízení budou už ukončená a my budeme moci podat žaloby," vysvětluje dále Patrik. Podle něj totiž občané mají právo vědět, za co stát utrácí bezmála půl miliardy z veřejných peněz.

Ve své odpovědi ekologům uvedlo ministerstvo, že hlavním důvodem odepření informací ve smlouvách je fakt, že jsou "důvěrné a vysoce citlivé". Jejich zveřejněním by proto údajně došlo k "rozkrytí procesní strategie uvedených úřadů a nebylo by pak možné předejít vzniku škod prozrazením zamýšlených postupů." Obsah smluv je navíc podle ministerstva obchodním tajemstvím, protože jejich "účel má hodnotu know-how dotyčných advokátních kanceláří a tyto specializované znalosti nebývají v obchodních kruzích běžně dostupné."

"Zdá se nám paradoxní dávat do veřejných smluv citlivé informace. Důvěrné věci vznikají přece až při samotném řešení případů a jaké jsou, to nikdo dopředu neví," sdělil Patrik Aktuálně.cz.

Spojovatelky pražské kanceláře Weil, Gosthal & Manges opakovaně slíbily dotaz nasměrovat na někoho kompetentního, později ale nezvedaly telefon. "Momentálně nejsou žádní právníci k dispozici," řekla spojovatelka kanceláře Jansta, Kostka & spol. "Rád bych byl vstřícný, ale co mám dělat, je to můj klient," komentoval tajnosti ministerstva Jan Kříž z advokátní kanceláře Kříž a Bělina.

Děti Země teď čekají, jak na začátku února o stížnostech rozhodne Petr Bendl - nový nástupce odvolaného ministra v čele rezortu dopravy Aleše Řebíčka.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog nového ministra dopravy Petra Bendla na Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy