Stát má špatně jištěné pobídky pro firmy

Martina Macková
11. 3. 2006 0:00
Praha/Hranice - Pokud hranická továrna zkrachuje, stát nezíská zpět peníze, které vydal na pobídky. Uvnitř INFOGRAFIKA

Tvrdí to právníci z organizace Ekologický právní servis z Brna. Ministerstvo průmyslu a obchodu to nevylučuje.

Stát totiž nepodepsal smlouvu o investici a pobídkách s mateřskou firmou nebo holdingem, ale s její českou pobočkou, která byla založena jen kvůli investici. A ta je společností s ručením omezeným. Ručí tedy pouze svým vkladem pouhých 100 tisíc korun. Vracet by přitom měla půl miliardy.

LG.Philips Displays Czech Republic s.r.o. byla zapsána v obchodním rejstříku 3. dubna 2000, nemusí mít tedy ani zvýšený vklad, který se od té doby změnou zákona zdvojnásobil.

Peníze stát nedostane zpět

"Jestli firma LG.Philips Displays ČR zkrachuje, přijde stát o pobídky. Je to obrovský tunel," říká Pavel Franc z Ekologického právního servisu.

Přitom firma ani po čtyřech letech nesplnila některé podmínky pro získání pobídek. Kdyby firma skončila dnes, musela by vracet více než 540 milionů korun.

V továrně v Hranicích mělo pracovat 3250 lidí
V továrně v Hranicích mělo pracovat 3250 lidí | Foto: www.energotis.cz

Při současné situaci, kdy se mateřský holding dostal do konkursu a není tedy šance, že by investoval do svých poboček, se dodržení smlouvy nezdá být reálné. Nucený správce naopak navrhl, aby holding pobočky v Česku a Polsku prodal.

Problém připustilo i ministerstvo průmyslu a obchodu. "Ano, peníze by vracela česká pobočka. Ale kdyby skončila, nevíme, zda by stát peníze vymáhal právně po mateřské firmě nebo jinak. Je to teoretická možnost, továrna vyrábí a situace se řeší," řekla deníku Aktuálně.cz Kateřina Koubová z ministerstva.

Úředníci ministerstva to, že je smlouva o pobídkách sepsána pro stát nevýhodně, odmítají. "Případ hranické továrny je alarmující. S kým je podepsána smlouva, ale není problém," míní.

Chybí téměř dva tisíce míst

Smlouva se státem firmě ještě dává čas na splnění závazků. Například na zaměstnání celkem 3 250 lidí do konce příštího roku. Dnes v továrně pracuje 1300 lidí. Pokud by tento závazek nesplnila, měla by podle odhadů státu vrátit 390 milionů korun.

LG. Philips také musí do roku 2008 rekvalifikovat celkem dva tisíce lidí. Na to získala od Česka 150 milionů korun, tuto částku by v případě nesplnění závazku měla také vracet. Dosud podle agentury CzechInvest proškolila 1700 lidí.

Další podmínky smlouvy už firma splnila. Stát by však zřejmě ještě mohl v případě krachu požadovat část peněz z přípravy průmyslové zóny. Kolik? To se dnes podle agentury analyzuje.

Peníze nebudou ani při prodeji továrny

Stát by nedostal nic v případě, že by továrna zkrachovala. Ale zřejmě by přišel na hůl i v případě, že by továrnu někdo koupil. Připustil to ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD).

Prodej české pobočky firmy LG.Philips Displays v Hranicích by přitom mohl zachránit výrobu i pracovní místa. "Máme signály od několika společností, které o koupi vážně uvažují," řekl dříve Urban. Případný kupec by však nemusel závazky LG.Philips Displays vůči státu dodržet. "Převod závazků by znamenal složitou debatu," řekl ministr.

Nedávno navíc vyšlo najevo, že LG.Philips Displays neplatí závazky za přepravu svých zaměstnanců. Dopravní firmě Conner dluží asi tři miliony korun. "Jsme ve složité situaci, budoucnost je nejistá," potvrdila deníku Aktuálně.cz mluvčí Zuzana Fojtíková.

Ministerstvo průmyslu a obchodu původně uvažovalo o tom, že by hranický podnik mohl od České exportní banky dostat zhruba 300milionový úvěr, anebo by mu s financováním výroby pomohla státem ovládaná společnost Osinek.

TPCA, Nemak a další? Smlouvy jsou stejné

Pokud by se ale do podobné situace jako investor v Hranicích dostaly další velké zahraniční firmy, jako je například TPCA v Kolíně nebo Nemak, stát by zřejmě opět ostrouhal. I v těchto případech stát uzavřel smlouvy na poskytnutí veřejné podpory s českými pobočkami, a ne s mateřskými firmami.

"Rozhodnutí o příslibu poskytnutí investičních pobídek se vydává českému subjektu. Hlavním důvodem je, aby se celý proces i v případě vracení řídil českým právním řádem," řekl deníku Aktuálně.cz ředitel divize investic CzechInvest René Samek.

S kým a za jakých podmínek bude podepsána smlouva na investici korejské firmy Hyundai v Nošovicích, stále není veřejné. Ministerstvo odmítá sdělit jakékoliv podrobnosti s tím, že jde o obchodní tajemství. Podmínky i protistrana smlouvy mají být odtajněny až po podpisu smlouvy.

Foto: Tomáš Daněk

 

Právě se děje

Další zprávy