Šimonovský: Pendolino můžeme i vrátit

ČTK, Red eko
16. 1. 2006 19:54
Praha - Pendolino může z českých kolejí zmizet. Ministr dopravy Milan Šimonovský nevyloučil, že by České dráhy mohly problémové rychlovlaky Pendolino vrátit zpět výrobci.

"V případě, že se odborníkům z italské divize Alstomu nepodaří vlaky opravit a závady se budou opakovat, budeme jednat o vrácení," řekl dnes Šimonovský ČTK v Brně. Na odstranění závad stanovil lhůtu dva týdny.

Vyjádření českého zastoupení Alstomu se nepodařilo získat kvůli technickým problémům s interní poštou francouzské firmy.

Dráhy koupily od firmy Alstom celkem sedm souprav rychlovlaků zhruba za 4,4 miliardy korun. Zatím neznámá softwarová porucha vyřadila z provozu minulý týden čtyři soupravy. V provozu je tak jediný rychlovlak na trase z Prahy do Ostravy, který zajišťuje dva páry spojů denně. Na zbývající čtyři páry spojů ČD nasadily klasické vlaky kategorie EuroCity a InterCity. Šesté Pendolino pokračuje v testování tratí a sedmé čeká na přidělení technického průkazu.

Dráhy stále preferují variantu oprav. "Naším prvořadým cílem je zajistit provoz pro naše cestující a věříme, že se chybu podaří odstranit v horizontu několika dnů," řekl ČTK zástupce Českých drah Aleš Ondrůj. Postoj drah ale podle něj není v rozporu se stanoviskem ministra. "Pan ministr uvažuje dál, protože musí hájit širší zájmy," míní.

Také Šimonovský je přesvědčen, že Pendolino posouvá české dráhy do vyšší třídy železničních společností. Je to však velmi složitý systém řízený vlastním počítačovým systémem zaměřeným na bezpečnost cestujících. "Jakmile se na trati objeví něco, s čím software nepočítá, vlaky to vyřadí z provozu," vysvětlil Šimonovský. Je-li souprava mimo provoz pět dnů, musí výrobce platit vysoké penále, dodal.#reklama

Soupravy Pendolino začaly v ČR jezdit v pravidelném provozu podle jízdního řádu koncem loňského roku. Vlak měl pravidelně  šestkrát denně spojovat Prahu přes Pardubice a Olomouc s  Ostravou a dvakrát za den Prahu s Brnem a Břeclaví.

 

Právě se děje

Další zprávy