Firmy dodaly Fordu díly za 25 miliard

čtk, eko
12. 1. 2006 10:41
Praha - Tuzemští výrobci dodali automobilce Ford díly za přibližně 25 miliard korun. Je to o dvě miliardy více než v předchozím roce, uvedli zástupci společnosti. Počet dodavatelů stoupl o devět na 71 firem.

Vyšší objem dodávek i počet dodavatelů souvisí zejména s výrobou nového modelu Focus. Ten má z tuzemska například světla, chladič, díly klimatizace, rámy dveří, tlumiče, bezpečnostní pásy, volant, plasty v interiéru, zámky dveří a zadní spoiler.

Mezi největší dodavatele automobilky patří výrobci světel Hella a Autopal, který vyrábí i chladiče, výrobce rámů dveří Dura, producenti hliníkových či ocelových kol Hayes Lemmerz a Ronal, výrobce tlumičů Tenneco Monroe a společnost TRW Carr, která dodává bezpečnostní pásy.

Ford v roce 2005 prodal na evropském trhu téměř 1,5 milionu aut. V tuzemsku dovozce značky prodal 10.948 osobních a lehkých užitkových vozů, což představuje tříprocentní nárůst. Letos chce společnost dosáhnout hranice 12.000 vozů. Tomu by jí měly pomoci i modernizované modely Fiesta a Fusion. Nový rok také firma začíná s nižšími cenami. Úspory u jednotlivých modelů mohou přesáhnout 100.000 korun. Například u modelu Ford Focus Forte Trend+ lze ušetřit 108.200 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy