OMV dokončila převzetí Aralu

čtk, eko
4. 1. 2006 11:45
Praha - Rakouská společnost OMV dokončila převzetí 70 čerpacích stanic Aral v České republice.

Akvizicí, kterou firmy podepsaly loni v říjnu, získala OMV čtvrtou největší síť čerpacích stanic v tuzemsku. Stala se tak podle objemu prodeje jedničkou na českém trhu. ČTK o tom dnes informovala OMV, jejíž počet čerpacích stanic se zvýšil na 216. Transakci schválil antimonopolní orgán Evropské unie.

"Tato akvizice z nás učinila lídra na trhu v České republice, kam jsme vstoupili v roce 1991," uvedl zástupce generálního ředitele společnosti OMV Gerhard Roiss. Dosud měla OMV na českém trhu zhruba desetiprocentní podíl, koupí Aralu jej navýšila asi na 18 procent. Stejně jako na ostatních klíčových trzích v Evropě chce firma dosáhnout 20procentního tržního podílu.

Kupní cenu firma nezveřejnila. Analytici již dříve odhadovali, že OMV za stanice Aralu zaplatila kolem tří až čtyř miliard korun.

OMV se zaměřuje také na expanzi v doplňkovém prodeji. Všechny nově získané čerpací stanice budou vybaveny prodejnami Viva, v nichž OMV zákazníkům nabízí i občerstvení, nápoje a předměty denní potřeby. Počet Viva obchodů tak OMV v tuzemsku navýší na 140.

V České republice působilo loni ke konci června podle údajů České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu 2163 čerpacích stanic. Více než čtvrtina, kolem 580 čerpacích stanic, patří zahraničním společnostem. Nejvíce pump, zhruba tři stovky, má síť
Benzina ze skupiny Unipetrol.

OMV je největší ropnou a plynárenskou skupinou ve střední a východní Evropě. Její tržby činí téměř deset miliard eur ročně, zaměstnává kolem 6500 lidí. V současnosti provozuje zhruba 2500 stanic ve 13 evropských zemích. V České republice má firma 84 interních zaměstnanců a zhruba 1500 lidí zaměstnává nepřímo. Celkový příjem z prodeje čerpacích stanic dosáhl v roce 2004 v ČR téměř 750 milionů eur. Příjmy sítě Aral činily zhruba 260 milionů eur.

 

Právě se děje

Další zprávy