Český unikát pivomat vyráží do měst

1. 4. 2007 12:10
Praha - Kromě Coca-coly či bagety si budou moci Češi brzy koupit v automatu i pivo. Jde o světový unikát, první se ho chytil Prazdroj.

Česká firma Future Art vyvinula automat, který bude zájemcům prodávat pivo. Nikoli ale nezletilým.

"Ve všech přístrojích bude k dispozici nealkoholický Radegast Birell a nabídka ostatních značek bude záviset na konkrétním umístění automatu," říká Vladimír Jurina z Plzeňského Prazdroje.

Prvním pivovarem, který automat využije, je Plzeňský Prazdroj.

Foto: Future Art

V první fázi, která by měla trvat asi rok, bude v Praze a ve Středočeském kraji rozmístěno asi sto automatů s pivem. Do konce března by jich mělo fungovat prvních dvacet.

Občanku, prosím

Unikátní mechanismus bude ověřovat věk kupujícího pomocí občanského průkazu či pasu. Tento systém je v Česku chráněn patentem a v současnosti se jedná i o patentu mezinárodním.

Podle dostupných informací zatím nikdo ve světě nic podobného pro komerční využití nesestrojil.

"Způsob ověření věku přes čtečku strojového kódu na dokladech zaručuje stoprocentní právní jistotu prodeje pouze osobám starším 18 let. Jedná se tak o mnohem spolehlivější ověření věku, než je vizuální kontrola personálem obchodu nebo restaurace," říká k automatu Karel Stibor, jednatel společnosti Future Art.

Osobní data přečtená ze strojového kódu se přitom v automatu neuchovávají.

Občanský průkaz prokáže věk zákazníka
Občanský průkaz prokáže věk zákazníka | Foto: Future Art

Přestože má automat zámek, který by měl chránit před prodejem nezletilým, Prazdroj je chce i tak umisťovat na nekontroverzní místa.

"Nechceme automaty na místech, kde se schází mládež. Budou k nalezení spíše v hotelech, na nádraží či vysokoškolských kolejích," řekl deníku Aktuálně.cz mediální zástupce Roman Binder.

Přesto systém nebude tak důmyslný, aby dokázal rozeznat, zda k automatu nepřišel nezletilý zákazník s vypůjčeným průkazem.

Česko je stále pro pivo zemí zaslíbenou. Dokazuje to nejen nový vynález, ale i výsledky pivovarů za loňský rok.

Foto: www.prazdroj.cz

Pivovary dosáhly rekordní výtoče dvaceti milionů hektolitrů.

"Divnomaty" na trhu

Novinka na trhu zároveň rozšiřuje síť rozličných automatů, které je možné na ulici nalézt. Kromě standardních automatů na lístky MHD či bankomatů se totiž v Česku pomalu rozšiřují i automaty, které dokáží půjčovat DVD a VHS kazety.

Jejich výhodou je, že jsou v provozu nonstop a nepotřebují obsluhu personálu. Navíc je cena půjčení závislá na tom, kdy je DVD vráceno. Nejlevnější "pásmo" počítá s vrácením do čtyř hodin. Díky tomu může být nosič půjčen i několikrát denně.

 

Právě se děje

Další zprávy