Státu hrozí, že dá za Koženého miliardy

ČTK
1. 2. 2007 7:15
Praha - Vedení Harvardského průmyslového holdingu (HPH) připravuje žalobu na stát. Nelíbí se mu liknavá práce policie a soudů.

Zatím ale nemají šéfové holdingu jasno v tom, zda svoji žalobu podají v Česku nebo ve Štrasburku. Každopádně chtějí po státu desítky miliard korun. Ve svém aktuálním vydání to píše týdeník Ekonom.

"Žaloba může být podána koncem jara či začátkem léta. Budu raději, když o ní bude rozhodovat mezinárodní soud," řekl předseda představenstva HPH Karel Staněk.

Obviněný Kožený

V souvislosti s HPH byli obviněni z podvodu zakladatel harvardských fondů Viktor Kožený a bývalý předseda představenstva a likvidátor HPH Boris Vostrý.

Drancování majetku vyvedeného mimo holding podle týdeníku pokračuje.

Foto: www.bahamasuncensored.com

"V kauze HPH bylo podáno 90 trestních oznámení. Pokud se neztratila, byla většinou odložena. Není divu. Po vypracování žaloby na Koženého a Vostrého byl v roce 2003 speciální vyšetřovací tým, který se případu věnoval, rozprášen," řekl Staněk.

Složitý překlad?

Přístup státních institucí v této kauze dokumentuje Staněk například na žádostech o vydání Koženého a Vostrého do České republiky. Američané v září 2003 žádali Česko o text mezinárodního zatykače na Koženého.

"Dozvěděli se, že se musí přeložit. Totéž jim bylo řečeno v listopadu. Při další urgenci se v únoru roku 2004 zatykač našel v šuplíku jednoho z pracovníků ministerstva spravedlnosti. Nepřeložený," tvrdí Staněk.

Kožený, který je v Česku stíhán jako uprchlý, byl předloni v říjnu na Bahamách zatčen a nyní ve vazbě čeká na definitivní verdikt, zda bude vydán americkým úřadům. Žádost o jeho vydání do České republiky, která již odešla na Bahamy, je ještě třeba doplnit. Ministerstvo spravedlnosti čeká podle svého mluvčího Pavla Staňka na doplňující materiály od Obvodního soudu pro Prahu 4.

HPH vznikl z Koženého Harvardských privatizačních fondů, a poté vstoupil do likvidace. Soud mu zablokoval i část majetku. Likvidaci a konání valných hromad provází řada právních sporů.

 

Právě se děje

Další zprávy