Orkán lidem zničil majetek za 1,5 mld

čtk, EKO
29. 1. 2007 16:49
Praha - Česká asociace pojišťoven spočítala, že orkán, který zasáhl před pár dny Česko, způsobil lidem 53 tisíc škod za 1,51 miliardy korun.
Ze vzduchu je dobře vidět nejen les, ale i lidské stavby. Také na nich se vítr podepsal. Vichřicí stržená střecha na nepoužívané budově někdejší strážní roty u hranic s Německem v oblasti Českého lesa.
Ze vzduchu je dobře vidět nejen les, ale i lidské stavby. Také na nich se vítr podepsal. Vichřicí stržená střecha na nepoužívané budově někdejší strážní roty u hranic s Německem v oblasti Českého lesa. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Dosud lidé nahlásili pojišťovnám 47.500 škod za 1,24 miliardy Kč. ČTK o tom dnes informoval tajemník asociace Tomáš Síkora. Nedělní vichřice se podle pojišťoven zatím na počtu pojistných událostí příliš neprojevila.

Česká pojišťovna: 28 tisíc akcí

České pojišťovně do pondělního poledne pojistnou událost oznámilo přes 28.000 lidí, řekl ČTK mluvčí ČP Václav Bálek. Mezi nimi bylo také přes tři a půl tisíce podniků. Největší tuzemská pojišťovna vyřídila zhruba pět tisíc škod a zaplatila klientům několik desítek milionů korun.

"V terénu máme všechny mobilní techniky a likvidátory, a počty vyřízených pojistných událostí se tak neustále zvyšují," dodal.

Opravář odpočívá v pohotovostní voze po opravě elekrického vedení u Čimelic.
Opravář odpočívá v pohotovostní voze po opravě elekrického vedení u Čimelic. | Foto: Ondřej Besperát

OBRAZEM:
PRVNÍ DEN
PO VICHŘICI

Další z běžných obrázků včerejšího dne. Na okraji Písku směrem na Čížovku převrátila vichřice tento zaparkovaný přívěs.
Další z běžných obrázků včerejšího dne. Na okraji Písku směrem na Čížovku převrátila vichřice tento zaparkovaný přívěs. | Foto: Ondřej Besperát

Počet škod po orkánu u pojišťovny Kooperativy činí téměř 12.000 s celkovým odhadovaným plněním přes 400 milionů Kč. Kooperativa zlikvidovala kompletně více než 1300 škod a celkem včetně záloh vyplatila přes 13 milionů korun. Prohlídky škod i likvidaci komplikuje sníh, který podle mluvčího Marka Vícha přinesl výrazné zvýšení škod v pojištění motorových vozidel.

O třetinu víc škod

Proti standardnímu průměru 300 škod denně jich teď Kooperativa registruje o 30 procent více. "Zatím asi 20 škod máme nahlášeno i v souvislosti s nedělním silným větrem. Tento počet také nepochybně dále poroste," podotkl Vích.

Škody za desítky milionů korun oznámily v minulých dnech následkem řádění orkánu také Allianz, ČSOB Pojišťovna, Generali nebo UNIQA.

Jako hurikán v tropech

Orkán zasáhl Evropu 18. ledna silou větru srovnatelnou s tropickými hurikány. Bouře trvala dva dny a vedle Česka a Německa způsobila značné škody v Británii, Francii a Nizozemsku. Vichřice v noci na dnešek byla podle měření meteorologů výrazně slabší.

Nejvyšší rychlosti dosáhl vítr v Krkonoších, kde na Sněžce naměřili meteorologové poryvy o síle 169 kilometrů v hodině, vítr tam tak byl zhruba o sto kilometrů v hodině slabší než v noci z 18. na 19. ledna.

 

Právě se děje

Další zprávy