Prodej Setuzy? Pitr vyjednává s Babišem

Sabina Slonková, Adam Junek
24. 1. 2007 10:35
Praha - Tomáš Pitr a Andrej Babiš - dva dosud nesmiřitelní podnikatelé - v posledních týdnech dvakrát usedli k jednacímu stolu. Téma? Prodej Setuzy.

Ústecký potravinářský a chemický podnik skončil loni po zásahu vlády v exekuci. Stát se tak domáhá čtyřmiliardové pohledávky, kterou majitelé Setuzy odmítali uznat.

Na lavici obžalovaných před začátkem jednání Pitr ochotně odpovídal na otázky novinářů. A smál se.
Na lavici obžalovaných před začátkem jednání Pitr ochotně odpovídal na otázky novinářů. A smál se. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Stát vládne v Setuze, účty nechal volné - Do potravinářského a chemického podniku Setuza, na který včera soud na návrh vlády vyhlásil exekuci, už byl dosazen exekuční správce. VŠE O KAUZE ČTĚTE ZDE 

Pitr s Babišem jednali už před Vánoci, podruhé se v pražském Top hotelu sešli toto úterý. Oba podnikatelé on-line deníku Aktuálně.cz schůzky potvrdili. Na detaily rozhovorů jsou ale skoupí.

"Sešli jsme se. S panem Pitrem řešíme obchody s řepkou, a řešili jsme je i tentokrát," tvrdí Babiš.

Tomáš Pitr byl o něco sdílnější: "Bavili jsme se o Setuze, ale je to vše tak syrové, že v tuto chvíli nebudu nic zveřejňovat."

Spolupracovníci obou podnikatelů byli sdílnější. Shodují se na tom, že Tomáš Pitr majiteli uskupení Agrofert Andreji Babišovi Setuzu nabídl za více než miliardu korun.

Rozcházejí se ale v interpretaci výsledků debat. Zatímco Babišovi lidé tvrdí, že jejich šéf nabídku nehodlá akceptovat, Pitrovi spolupracovníci říkají, že se obchod i nadále rýsuje.

Rozhovory směřující k prodeji Setuzy mají pikantní příchuť, protože Tomáš Pitr už s ústeckým podnikem oficiálně nemá nic společného. Loni jej prodal firmě M.L. Moran. Tajné služby nicméně varovaly vládu, že transakce byla jen fiktivní a Pitr si svůj vliv nad společností ponechal.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podnikatel Pitr se zbavil Setuzy - Jen pár dní před svým nástupem do vězení se podnikatel Tomáš Pitr zbavuje svého vlivu v potravinářském gigantu Setuza. Dohodl totiž prodej skupiny Český olej, která Setuzu ovládá, manažerské skupině M. L. Moran. 

Pitr tuto verzi vždy odmítal. Když má dnes vysvětlit, jak je tedy možné, že nyní dojednává prodej Setuzy, uvedl, že ve věci figuruje jen jako zprostředkovatel.

Setuza zatím strádá pod tíhou exekuce a čelí řadě problémů. "Situace je mírně se zhoršující," potvrdila deníku Aktuálně.cz mluvčí ústeckého podniku Marie Logrová.

"Již v prosinci jsme museli listopadové výplaty posílat nadvakrát - nejdřív zaměstnanci dostali 60 procent a po čtyřech dnech zbytek. Teď v lednu to bylo už padesát na padesát se čtrnáctidenním zpožděním s tím, že v těchto dnech mají pracovníci dostat druhou půlku," uvedla.

Problémy má firma s bankami, které jí nechtějí poskytnout další provozní úvěry. Dodavatelé zase chtějí platby ve zkrácených lhůtách či dokonce předem a odběratelé se naopak bojí, že nedostanou své dodávky. "Ne že bychom zaznamenali mnoho výpovědí, ale snižují objednávky," vysvětlila Logrová.

Nadále probíhají jednání mezi vedením M.L. Moran a Ministerstvem zemedělství, kdy předminulý týden navštívil Setuzu nový ministr zemědělství Petr Gandalovič. Podle informací Aktuálně.cz zatím o prodeji podniku někomu dalšímu neuvažuje a snaží se vyřešit problémy firmy se současným vedením.

 

Právě se děje

Další zprávy