Šéf dozorců ČSA je na štíru se zákonem

Adam Junek
11. 1. 2007 13:00
Praha - Na konci listopadu se obměnila polovina dozorčí rady Českých aerolinií. Její nový šéf však nesplňuje zákonné podmínky v ní být.
Letiště Ruzyně v současnosti
Letiště Ruzyně v současnosti | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ekonom Miroslav Ševčík, který v dozorčí radě zastupuje Ministerstvo financí, totiž podle výpisu z obchodního rejstříku figuruje v řadě dalších firem - a jedna z nich je v konkursu. Právě to odpírá liteře zákona.

Na společnost Ambit byl prohlášen konkurs v roce 1999; trvá dosud. Ševčík je podle aktuálního výpisu místopředsedou představenstva. Dříve zastával i funkci předsedy.

Ševčík: Řekl jsem to

Obchodní zákoník přitom říká, že členy statutárních orgánů firem - tedy i dozorčích rad - se nesmí stát osoby, které figurují v jiné firmě, na jejíž majetek byl prohlášen konkurs.

Z řady výjimek, které zákon připouští, by připadaly v úvahu dvě: Ševčík mohl požádat soud ve zvláštním řízení, aby mu "dozorcování" povolil. Anebo (ještě jednodušeji) mohl informovat valnou hromadu o této překážce a nechat se zvolit více než dvěma třetinami hlasů.

Ševčík tvrdí, že právě druhou variantu zvolil. "Navíc podle právníků, s nimiž jsem se radil, platilo toto omezení pouze po tři roky od prohlášení konkursu," uvedl pro deník Aktuálně.cz. "Kromě toho byl konkurs prohlášen neoprávněně a v současné době je proti dřívějšímu správci konkursní podstaty vedeno trestní stíhání," dodal Ševčík.

To však vyvrací zdroje od hlavního akcionáře - Ministerstva financí. "Taková infomace na valné hromadě vůbec nezazněla. Pan Ševčík pouze uvedl, že je ve statutárních orgánech dalších firem, ale že tím nevznikají překážky pro jeho členství v radě," sdělil deníku Aktuálně.cz zdroj z Ministerstva financí pod podmínkou anonymity.

Pro potřeby valné hromady podepsal Ševčík čestné prohlášení, v němž se píše, že za poslední tři roky nebyl prohlášen konkurs na žádnou společnost, v níž figuruje. Zákon skutečně tříletou podmínku stanovuje, ale vztahuje se na ukončení konkursu - ne na jeho počátek.

Miroslav Ševčík.
Miroslav Ševčík. | Foto: Liberální institut

Podle právníků, které deník Aktuálně.cz oslovil, tak je Ševčíkova volba neplatná.

Přesto připouštějí, že zákon má pro tuto situaci snadné řešení: potvrzení zvolení na základě nových informací do tří měsíců. A to dvěma třetinami hlasů akcionářů. A ty stát (prostřednictvím Ministerstva financí, jež Ševčík v radě zastupuje, a ČKA) bez problémů dohromady dá.

Samotné aerolinie v zásadě nehodlají Ševčíkovu volbu komentovat. "O složení dozorčí rady ČSA rozhodují ze dvou třetin akcionáři a z jedné třetiny zaměstnanci. Vedení ČSA nepřísluší jejich rozhodnutí hodnotit," řekla mluvčí českých aerolinií Daniela Hupáková.

 

Právě se děje

Další zprávy