Mýtné mění trend. Vlak poráží autobus

dkl, ČTK
3. 1. 2007 14:00
Praha - Nový dálniční poplatek způsobil, že na některých linkách vyjde cesta po železnici levněji než cesta autobusem.

Autobusoví dopravci totiž po zavedení mýtného zdražují nyní jízdné a například na cestách mezi Prahou a Ostravou se změnil trend posledních let.

Cestovat vlakem na této lukrativní trati bylo dosud rychlejší, ale dražší. Dnes je vlak rychlejší a také - levnější. .

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Například firma Student Agency se na lince Praha-Ostrava rozhodla pro třicetikorunové zdražení, které posouvá cenu jízdenky na 320 korun. Tomu dokáží České dráhy konkurovat zákaznickou cenou rychlíku 297 korun.

A obyčejný rychlík dojede z Prahy do Ostravy asi o dvacet minut dřív než nejrychlejší spoje Student Agency.

Stejnou cenu jako Student Agency bude na lince z Prahy do Ostravy  nově účtovat i další autobusová společnost Capital Expres.

Konkurence pro všechny

Právě na této trati ale provozovatele autobusů brzy čeká další rána v podobě nového železničního spoje RT expres společnosti Railtrans. Ten zatím čeká na schválení moderních lokomotiv Siemens pro provoz v Česku, ale tento expres by měl být ještě výrazněji levnější než spoje Českých drah.

O ústupu z tohoto trhu hovoří i samotný ředitel Student Agency Radim Jančura. Původně měl v úmyslu posílit osm linek na dvacet čtyři. Nyní naopak zvažuje zrušení tři ze současných spojů.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Autobusy ale zdražují i na mnoha dalších místech republiky A to nejen na dlouhých, ale i regionálních tratích.

Všeobecné zdražování

Z Prahy do Brna si od nynějška bude Student Agency počítat 180 korun z původních sto padesáti.

Stejně tak cesta z hlavního města do Třebíče s firmou Trado Bus podražila o dvacet korun a cestující si musí připravit 145 korun. Ke stejnému kroku přistoupila i konkurenční společnost Tredos.

Ve středních Čechách podražily společnosti Bosák, Cup Tour bus a ČSAD BUS Kladno. Z královéhradeckých dopravců zdražily jízdné společnosti Osnado Trutnov, Orlobus a CDS Náchod.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V Olomouckém kraji se ceny jízdného zvýšily jen u  několika dálkových linek společnost FTL Prostějov. Firma Connex Morava zdražení teprve připravuje. Dopady mýtného na provoz ostatních autobusových spojů dopravcům uhradí olomoucké hejtmanství.

Jízdné zatím nezvýšil jeden z největších autobusových dopravců v Praze, Connex Praha. O případné úpravě cen kvůli mýtnému bude firma uvažovat až na konci prvního čtvrtletí, uvedl dnes generální ředitel Bohumil Kraus.

Ke zvýšení nedošlo ani na trase z Prahy do Liberce, kde spolu bojuje Student Agency a ČSAD Liberec.

 

Právě se děje

Další zprávy