Penta dělá čistku v Aeru, přichází Kühnl

čtk, eko
8. 1. 2007 13:15
Praha - Jen co Penta ovládla Aero Vodochody, vyměňuje celý management. Odchází i prezident, bývalý ministr Karel Kühnl bude šéfovat dozorčí radě.

Ve firmě končí celé devítičlenné představenstvo, dozorčí rada i prezident Petr Klimeš. Na jeho místo zasedne Peter Ondro a dozorčí radu si vezme na starosti bývalý ministr obrany Karel Kühnl.Uvedl to server Euro OnLine.

Nový šéf firmy patří ke zkušeným manažerům. Podílel se například na transformaci hliníkárny ZSNP v Žiaru nad Hronom.

"Chceme, aby se Aero co nejdříve stalo zdravou, standardně fungující a ziskovou společností, která obstojí v tvrdé mezinárodní konkurenci," uvedl Ondro v tiskovém prohlášení.

Představenstvo i dozorčí rada budou mít po novu pouze tři členy.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jedním

Souhlas od úřadu

Investiční skupina Penta získala začátkem roku souhlas antimonopolního úřadu ke koupi státního podílu ve firmě Aero Vodochody.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil fúzi strojírenského podniku se společností Tularosa, která do Penta Investments Limited patří. Spojení neohrozí hospodářskou soutěž, řekl dnes mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa.

Tularosa má za stoprocentní podíl ve vodochodském výrobci letadel zaplatit 2,91 miliardy korun.

Stát už dostal zaplaceno

Penta již podle mluvčí Jany Studničkové převedla na státní účet peníze za koupi a nyní čeká na převod akcií. "Celá transakce by měla být dokončena do konce tohoto týdne," řekla ČTK.

O privatizaci Aera rozhodovala už vláda Jiřího Paroubka. Nového majitele definitivně vybral až kabinet ODS. Upřednostnil rychlý prodej, jinak by údajně podniku hrozil konkurz. Předloni Aero vykázalo ztrátu 1,38 miliardy korun. Navíc má firma záporné vlastní jmění téměř 6,5 miliardy. Nakonec vláda závod prodala firmě Oakfield. Aero nyní může převzít dceřiná společnost Oakfieldu Tularosa, rozhodl ÚOHS.

Osm chtělo, Penta má

O stoprocentní podíl ve státním podniku se přihlásilo osm zájemců. Slovácké strojírny, HTC Holding, Aero Kilcullen Consortium, Benson RPG, Český letecký průmysl, Eco-Investment, Penta a konsorcium firem PPF a J&T. Rozhodla cena. Penta nabídla přes Oakfield necelé tři miliardy Kč. Druhou nejvyšší nabídku podaly PPF a J&T, bylo to ale o 1,2 miliardy korun méně.

"Prvním naším úkolem bude restrukturalizace společnosti, která zahrnuje zejména navýšení základního kapitálu o zhruba osm miliard korun. Toto umožní uskutečnit další kroky zaměřené na obchod, marketing a provoz," uvedl už dříve spolumajitel Penty Marek Dospiva. Nový majitel se chce zaměřit na kooperační vývoj a výrobu letadel a leteckých komponentů, výstavbu letiště Vodochody a spolupráci s českou armádou.

Koupí, opraví a prodají

Penta se věnuje akvizici velkých a středně velkých firem z ČR a Slovenska. Restrukturalizuje je a obvykle během tří až pěti let prodá investorům. Majiteli holdingu jsou podnikatelé Marek Dospiva, Jaroslav Haščák, Martin Kúšik, Jozef Oravkin a Jozef Špirko. Firmy ze skupiny Penta zaměstnávají přibližně 10.000 lidí.

Aero vyrábí vojenská i civilní letadla. Zaměstnává asi 1600 lidí. Soukromé majitele už firma v minulosti měla. V roce 1998 schválila vláda kapitálový vstup konsorcia vedeného společností Boeing. Slibovala si od toho větší úspěch českého podniku v zahraničí. V roce 2004 se však kabinet vedený ČSSD dohodl s Boeingem na jeho odchodu z Aera, nebyl s jeho působením v Aeru spokojený. Za jeho podíl zaplatil stát symbolické dvě koruny.

 

Právě se děje

Další zprávy