Vládci ekonomiky inkasují miliardy

9. 11. 2006 15:00
Praha - Co znamená patřit k lídrům ve svém oboru? Mít čistý zisk v miliardách korun. I přes zpomalující průmysl se obřím firmám daří. Uvnitř: ŽEBŘÍČEK

Pokud by jediným kritériem úspěchu byl zisk, pak patří k nejlepším mladoboleslavská Škoda. Ta dokázala za devět měsíců - tedy do konce září - vydělat 8,35 miliardy korun.

Mezi bankami už je také jasno. Dnes dala své výsledky k dispozici i Komerční banka, která dosáhla "jen" na stříbrnou příčku; skončila za Českou spořitelnou. Ta od svých zákazníků dokázala získat o 730 milionů víc než KB, když její zisk ke konci září činil 7,35 miliardy korun.

Infobox

Zisky vůdců české ekonomiky roku 2005:

  • ČEZ: 17,6 miliardy korun
  • Komerční banka: 9,15 miliardy korun
  • Škoda Auto: 7,9 miliardy korun
  • Český Telecom (O2): 6,2 miliardy korun
  • Česká pojišťovna: 4,6 miliardy korun
  • Zentiva: 1,8 miliardy korun

Telefon a chemie

Lídrem ve svém oboru je i bývalý Český Telecom, nyní Telefónica O2. Španělští akcionáři se i letos mohou těšit na tučnou dividendu. Vždyť jen do září je čistý zisk firmy 6,8 miliardy korun.

Svými výsledky se dnes pochlubil i Unipetrol, který patří polské firmě PKN Orlen. Nárůst zisku o téměř třicet procent na 2,91 miliardy korun je už důvod k chlubení. V dalších výsledcích se ovšem negativně projeví prodej neratovické Spolany. Ten bude pro Unipetrol prodělečný - sníží se mu zisk o 350 milionů korun.

Stále nad miliardu

Velmi podobných výsledků dosáhly i dvě společnosti, které vedou svůj obchodní boj na zcela odlišných polích. Zatímco činnost jedné může způsobit infarkt, druhá se pokouší svými produkty tomu zabránit.

Sázková společnost Sazka, která mění lidem životy při vyplácení desetimilionových výher, sama vydělala do září 1,4 miliardy korun. Nad miliardu korun získala i největší farmaceutická společnost v Česku, Zentiva. Sazku předběhla "jen" o 150 milionů korun.

Čekání na ČEZ

Přesto se na výsledky největší hvězdy české ekonomiky stále čeká. Energetický gigant ČEZ totiž zatím neodkryl své ekonomické karty. Přesto pololetní zisk 16,4 miliardy korun dává tušit, že všechny ostatní lídry oborů nechá daleko za sebou.

I když se to zdá paradoxní, skvělé výsledky firmy mohou způsobit manažerům vrásky. Akcionářům ani analytikům se nelíbí, že firma má příliš velké vlastní zdroje. Firmě totiž "sluší", když je rozumně zadlužena.

A tak ČEZ počítá do budoucna s tím, že většinu svých nadměrných zisků investuje do nákupu elektráren a firem.

Podle analytiků by letos měly české podniky vyplatit svým akcionářům rekordní dividendu ve výši 85 miliard korun, přičemž 65 z nich půjde majitelům deseti největších firem.

 

Právě se děje

Další zprávy