Přenositelnosti využije asi 300 000 lidí

ČTK, eko
16. 11. 2005 13:19
Praha - Eurotel: O přenesení čísla budou žádat tři procenta klientů ročně.

O přenesení mobilního telefonního čísla by mohly v tuzemsku požádat dvě až tři procenta zákazníků ročně, což v současnosti odpovídá zhruba 300.000 uživatelů na jedenáctimilionovém trhu. Odhaduje to společnost Eurotel. Podle mluvčího Pavla Kaidla se tento údaj příliš neliší od evropského dvouprocentního průměru. "Český trh je konzervativní a vyznačuje se vysokou loajalitou zákazníků," dodal.

Všichni tři mobilní operátoři si od zavedení přenositelnosti 15. ledna slibují získání nových zákazníků. Přesto v poslední době rozjeli rozsáhlé kampaně s cílem získat co nejvíce tarifních klientů, kteří se na nějaký čas zavážou využívat jejich služby, což by jim změnu operátora ztížilo.

Operátoři shodně tvrdí, že přenositelnost v zákonném termínu 15. ledna zavedou, přesto se zatím neshodli na detailních podmínkách přenášení čísel, například na době přenášení či částce, kterou bude platit nový operátor opouštěnému. Tato částka by se měla odvíjet od nákladů na tuto operaci. Zákazníkovi by pak měl operátor účtovat zřejmě jen její část. Výše poplatku se například v EU pohybuje průměrně kolem 12 eur, tedy asi 360 Kč.

Eurotel a T-Mobile uzavřely dohodu o dodávce společné databáze mobilních čísel s decentralizovaným objednávkovým systémem se společností Hewlett-Packard. Oskar, který měl výhrady, smlouvu dosud nepodepsal, i když podle mluvčího Jakuba Hrabovského se k ní již rozhodl připojit. Všechny firmy pak budou požívat referenční databázi přenášených čísel společnosti CNPAC, která již slouží pro přenášení čísel v pevných sítích. Do úterý měly firmy službu zahrnout do všeobecných podmínek pro zákazníky.

"Pokud by nyní došlo ke změně podmínek, nebylo by možné stanovený termín dodržet," upozornil výkonný ředitel pro vnější vztahy Eurotelu Jaroslav Kubišta.

Podle odhadů firem se náklady na zavedení služby u všech operátorů budou pohybovat kolem miliardy korun. Jen Eurotel náklady odhaduje na 400 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy