Miliardáři z OKD poprvé před soudem. Všichni mlčí

Petra Sasínová
5. 1. 2009 11:25
Začal soud s Viktorem Koláčkem a Petrem Otavou
Viktor Koláček před budovou Krajského soudu v Hradci Králové. Státní zástupce tvrdí, že spolu s dalšími dvěma muži připravil v 90. letech společnost OKD o dvě miliardy korun
Viktor Koláček před budovou Krajského soudu v Hradci Králové. Státní zástupce tvrdí, že spolu s dalšími dvěma muži připravil v 90. letech společnost OKD o dvě miliardy korun | Foto: Ondřej Besperát

Hradec Králové - Šest let po zahájení trestního stíhání stanuli před trestním senátem jedni z nejbohatších lidí v Česku.

Bývalí majitelé důlní společnosti OKD Viktor Koláček a Petr Otava a jejich bývalý společník Jan Przybyla jsou obžalování z tunelování OKD.

Obžalovaní muži to striktně odmítají. Na zahájení hlavního líčení u Krajského soudu v Hradci Králové přišli osobně. Odmítli však vypovídat a požádali, aby soud dále jednal v jejich nepřítomnosti.

Podle státního zástupce Karla Kaldy muži v letech 1999 až 2003 neoprávněně opatřovali na úkor OKD a Českomoravských dolů výhody své firmě Karbon Invest, se kterou těžební firmy později ovládli a pak prodali. "Opatřili sobě a jiným prospěch přes dvě miliardy korun," je přesvědčen Kalda.

Obžaloval je ze zneužívání informací v obchodním styku. Za tento trestný čin by mohli být odsouzeni na pět až dvanáct roků vězení.

Kauza a fakta
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Kauza a fakta

  • 1998
    Viktor Koláček a Petr Otava ovládli OKD, když od obchodníka Stanislava Prose koupili hlavní balík akcií této firmy
  • 2003
    Policie zatkla Koláčka, Otavu i někdejšího předsedu představenstva OKD Jana Przybylu a obvinila je, že  nevýhodnými obchody poškodili doly
  • 2004
    Stát prodal jejich firmě Karbon Invest zbytek státního podílu OKD - 46 procent akcií za čtyři miliardy korun
  • 2004
    Koláček s Otavou oznámili, že prodali OKD miliardáři Zdeňku Bakalovi
  • 2006
    Státní zástupce obžaloval Koláčka, Otavu a Przybylu
  • 2007
    Soud v Hradci Králové rozhodl, že se případem nebude zabývat, protože se nestal trestný čin
  • 2007
    Státní zástupce Karel Kalda podal proti tomuto rozhodnutí stížnost k Vrchnímu soud v Praze
  • 2008
    Vrchní soud stížnosti vyhověl
  • 5.1. 2009
    Krajský soud v Hradci Králové zahájil hlavní líčení

"Společnost Karbon Invest obžalovaní založili s úmyslem využít vnitřních zdrojů těžebních společností, získat v nich dominantní postavení a docílit majetkového prospěchu," tvrdí žalobce Kalda.

"S obžalobou samozřejmě nesouhlasím," vyjádřil se šestapadesátiletý Viktor Koláček. Dál k tomu nic neřekl.

Nevyhnul se však otázkám předsedy senátu, čím se živí a jaký je jeho měsíční příjem. "To nejsem schopen specifikovat," řekl Koláček. Uvedl jen, že čas od času dělá konzultanta.

OKD stojí za obžalovanými

Všichni obžalovaní ignorovali otázky novinářů. Po celou dobu zachovali urputné mlčení.

Ač by v kauze měla být poškozená společnost OKD, její představenstvo vydalo čestné prohlášení, že obžalovaní ji žádným způsobem nepoškodili, naopak spolupráce firem prý byla přínosem pro všechny.

Na to také všichni obžalovaní poukazovali ve výpovědích, které po jejich obvinění zaznamenali policisté. Všichni prohlašovali, že poskytovali na základě platných smluv profesionální služby, které vedly v rámci restrukturalizace ke snižování nákladů firem.

Šlo například o právní služby, personální práce, zprávu obchodních podílů, vedení účetnictví.

"To, co Karbon Invest OKD poskytl, bylo jednoznačně přínosem. Dokazuje to, že jde o prosperující firmu, která patří k největším zaměstnavatelům v zemi," uvedl například Koláček.

Soudce Krajského soudu v Hradci Králové v květnu 2007 rozhodl o zastavení trestního stíhání bývalých vlastníků dolů s odůvodněním, že nebyla naplněna skutková podstata trestného činu.

S novináři nemluví ani obhájce

Státní zástupce Kalda s tím však nesouhlasil a podal stížnost. Vrchní soud v Praze mu dal za pravdu a nařídil případ v zásadním bodu obžaloby projednat.

Důvodem, proč se proces koná v Hradci Králové, je možná podjatost soudů v Moravskoslezském kraji, na kterou upozornili obhájci obžalovaných.

Pokud senát vyhoví žádosti obžalovaných a bude jednat dál v jejich nepřítomnosti, pravděpodobně se už u soudu neukáží. Vážný důvod má devětapadesátiletý Jan Przybyla, který je těžce nemocný, s obtížemi se pohybuje i mluví.

K případu se nechtěl vyjadřovat ani obhájce obžalovaných Jiří Matijaševič z Ostravy. Je však přesvědčen, že jeho klienti neměli být vůbec obviněni.

Nerozumím obžalobě, tvrdí Otava

Osmapadesátiletý Petr Otava policii opakovaně tvrdil, že obžaloba je vykonstruovaná a nesmyslná. „Nerozumím jejímu obsahu a nesouhlasím s ní," pravil i dnes u soudu.

Na otázku, čím se živí a kolik vydělává, Otava odpověděl, že jako předseda představenstva a generální ředitel společnosti Metalimex vydělává tři sta až čtyři sta tisíc měsíčně.

Petr Otava (vpředu) a Viktor Koláček nasedají do auta před odjezdem od krajského soudu v hradci Králové. Během procesu už se tu nechtějí ukázat. Požádali proto, aby hlavní líčení probíhalo v jejich nepřítomnosti
Petr Otava (vpředu) a Viktor Koláček nasedají do auta před odjezdem od krajského soudu v hradci Králové. Během procesu už se tu nechtějí ukázat. Požádali proto, aby hlavní líčení probíhalo v jejich nepřítomnosti | Foto: Ondřej Besperát

Jan Przybyla, který byl v době, kdy měl s Koláčkem a Otavou vykrádat OKD, místopředsedou jeho představenstva a současně členem představenstva společnosti Karbon Invest, odešel kvůli špatnému zdravotnímu stavu do předčasného důchodu.

Královehradecký soud má v  plánu zabývat se případem do konce března. Na programu jsou výslechy asi sedmdesáti svědků, znalců, čtení znaleckých posudků a stohů dokumentů.

Podle advokáta Jiřího Teryngla, který muže donedávna v případu zastupoval, se obžalovaní soudu nebojí. Podle něho věří, že to nemůže dopadnout jinak, než jejich osvobozením.

Policie muže obvinila v listopadu 2003. Koláčka a Przybylu si za asistence televizních kamer odvedli do cely předběžného zadržení s pouty na rukou. Pár měsíců na to stát odprodal jejich společnosti Karbon Invest zbytek státního podílu v OKD.

 

Právě se děje

Další zprávy