Stát hospodařil lépe, než se čekalo. Nejlépe za 11 let

Martina Machová Martina Machová
2. 1. 2009 14:13
Ministerstvo financí zveřejnilo bilanci státního rozpočtu na rok 2008
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Schodek státního rozpočtu za uplynulý rok je 19,4 miliardy korun, tedy jen o něco více než čtvrtina plánovaného deficitu. Ten měl v roce 2008 dosáhnout 71,3 miliardy korun.

Jedná se o nejlepší výsledek od roku 1997, tedy za posledních jedenáct let. Informoval o tom mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

"Údaje jsou výsledkem fiskální disciplíny vlády a provedených reformních kroků, které po letech zbytečného utrácení připravily veřejné rozpočty na možný krizový scénář," vysvětluje výsledek mluvčí.

Celkové příjmy činily 1064,57 miliard korun, přičemž celkové výdaje dosáhly 1083,94 miliard korun. Ještě na podzim přitom ministerstvo financí předpokládalo, že by se deficit státního rozpočtu mohl pohybovat kolem 50 až 60 miliard.

Také v roce 2007 stát hospodařil lépe, než původně avizoval. Konečný účet vykazoval deficit 35 miliardy korun, což bylo také méně než původně schválený rozpočet.

V letošním roce počítá státní rozpočet se schodkem 38,1 miliardy. Poslanci ale při jeho schvalovaní nezměnili odhad příjmů, který počítá s pětiprocentním hospodářským růstem, který se již nyní ukazuje jako nereálný.

"Vláda bude hrát se sněmovnou otevřenou hru a o úpravách ji budeme informovat," slíbil po schválení rozpočtu na rok 2009 v Poslanecké sněmovně ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy