Důvěra v českou ekonomiku je nejnižší za devět let

Ekonomika Ekonomika
30. 12. 2008 14:44
Uvedl to Český statistický úřad
Padá to, padá.
Padá to, padá. | Foto: Reuters

Praha - Důvěra v domácí ekonomiku v prosinci klesla na zhruba devítileté minimum. Souhrnný ukazatel důvěry se ve srovnání s předchozím měsícem snížil o 8,9 bodu. Důvěra spotřebitelů se snížila o 8,7 bodu, důvěra podnikatelů o 8,9 bodu. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Meziročně důvěra v ekonomiku klesla o 27,3 bodu. Důvěra spotřebitelů klesla o 11,7 bodu a důvěra podnikatelů je nižší o 31,2 bodu, dodal ČSÚ.

"Jedny z posledních letos zveřejněných čísel z ekonomiky jsou jednoznačně negativní předzvěstí dalšího vývoje českého hospodářství," uvedl podle internetových Českých novin analytik ČSOB Petr Dufek. Aktuální data tak jasně potvrzují stále se zhoršující výhled české ekonomiky, dodal.

Obava z dopadů světové krize

Náladu podle něj ovlivňuje především obava z dopadů světové krize. Spotřebitelé se bojí především nezaměstnanosti, která by zhoršila jejich finanční situaci. Náladu ve firmách pak podle Dufka ovlivňuje zhoršující se stav zahraničních ekonomik, na nichž je český průmysl bytostně závislý.

"Vzhledem k tomu, že u zahraniční poptávky není zatím ani náznak obratu k lepšímu, můžeme čekat, že důvěra v průmyslu půjde ještě dolů a nejspíše zdolá i historické minimum z března 1999," odhadl.

Ze šetření mezi spotřebiteli v prosinci vyplynulo, že pro příštích 12 měsíců očekávají zhoršování celkové ekonomické situace i své finanční situace. Opět se v prosinci proti minulému měsíci zvýšil podíl těch, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti. Počet dotázaných, kteří mají v úmyslu spořit, se snížil.

V průmyslu se meziměsíčně snížilo hodnocení současné celkové ekonomické situace a výrazně se snížilo hodnocení celkové i zahraniční poptávky. Pro příští tři měsíce očekávají průmyslové podniky zpomalení výrobní činnosti a pokles zaměstnanosti. Celkově ukazatel důvěry v průmyslu meziměsíčně sestoupil o 13 bodů na nejnižší hodnotu od března 1999 a je o 43 bodů nižší než před rokem.

Stavebníci mají práci na 8,5 měsíce

Hodnocení ekonomické situace ve stavebních podnicích se nepatrně zvýšilo, hodnocení současné celkové poptávky se však snížilo. Pro příští tři měsíce stavebníci předpokládají zpomalení vývoje stavební činnosti a pokles zaměstnanosti. Zajištění práce zakázkami odhadují na 8,5 měsíce.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři měsíce jsou nižší než v listopadu, pro příštích šest měsíců jsou téměř neměnná. Celkově se ve stavebnictví ukazatel důvěry meziměsíčně snížil o osm bodů a je o 13 bodů nižší než v prosinci 2007.

U obchodníků hodnocení současné ekonomické situace v prosinci kleslo. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou nižší než v listopadu. Zásoby se podle obchodníků v prosinci zvýšily. Celkově se v obchodu ukazatel důvěry meziměsíčně snížil o 4,3 bodu, meziročně klesl o 15,3 bodu. Podle Dufka je to však stále ještě poměrně vysoká důvěra v další vývoj.

Lidé nejspíš přestanou utrácet

Do budoucna lze ovšem podle něj čekat, že se slábnoucí ochotou spotřebitelů utrácet se bude měnit očekávání obchodníků dále k horšímu.

"Vzpruhou snad mohou být jen výraznější slevy, které by více reflektovaly vývoj cen v zahraničí především v případě spotřebního zboží, které by mohly spotřebitele přesvědčit k nákupům," citovaly Dufka internetové České noviny.

Rovněž ve vybraných odvětvích služeb se snížilo hodnocení nynější ekonomické situace. Hodnocení poptávky i její očekávání pro příští tři měsíce se snížila také. Očekávání ekonomické situace jsou pro příští tři i šest měsíců nižší než v listopadu. Celkově ukazatel důvěry ve službách proti listopadu klesl o 4,3 bodu, v meziročním srovnání sestoupil o 21 bodů, uvedl ČSÚ.

 

 

Právě se děje

Další zprávy