Krize je tu. Česká ekonomika má za sebou černý týden

Dina Podzimková
12. 12. 2008 16:51
Statistická data ani nový rozpočet moc důvodů k optimismu nedávají
Ministr financí Miroslav Kalousek přiznává, že schodek rozpočtu pro příští rok je nereálný
Ministr financí Miroslav Kalousek přiznává, že schodek rozpočtu pro příští rok je nereálný | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Jedno nepříjemné překvapení za druhým, takový byl uplynulý týden v české ekonomice.

Vláda Mirka Topolánka ale zatím zůstává v klidu.

"Poslední čísla překvapují bohužel výhradně negativně. Za alarmující považuji především prudký propad průmyslu a zahraničního obchodu, který ukazuje na rychlé ochlazování nálady v českém podnikovém sektoru," řekl Aktuálně.cz hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Výhled na nejbližší období podle něj není vůbec růžový. "I když je česká ekonomika cenově konkurenceschopná, relativně málo zadlužená a budou se v ní rozjíždět nové výroby, výpadky poptávky ze zahraničí napáchají hmatatelné škody," dodává.

Růst podle jeho odhadu zřejmě v příštím roce nepřesáhne jedno procenta a nezaměstnanost se vyšplhá až k sedmi procentům.

Jeden šok za druhým

Příval nepříznivých údajů vyvrcholil dnes zveřejněnými údaji Českého statistického úřadu. Ty ukazují, že představy o kondici českého výrobního sektoru byly značně nadsazené.

"Průmyslová výroba v říjnu šokovala: meziroční pokles o 7,6 procenta nečekal absolutně nikdo!" komentuje hlavní analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Data vypovídající o nebývalém zpomalení českého průmyslu jsou ale jen poslední v řadě špatných zpráv.

Statistici již v pondělí potvrdili nárůst nezaměstnanosti na 5,3 procenta. Navíc pouhý den poté zástupci Sdružení automobilového průmyslu oznámili, že firmy z oboru chystají velké propouštění. Odhady hovoří až o 14 tisících lidí.

Na faktické potvrzení jejich slov došlo už ve čtvrtek, kdy zastavil výrobu producent autodílů Brano Group, který kromě mladoboleslavské Škody zásoboval i Volkswagen či americké giganty General Motors a Chrysler. Navíc do léta sníží počet svých zaměstnanců o rovných čtyři sta. A Škoda Auto oznámila, že až do června nebude vyrábět v pátek. To je rána i pro dodavatele firmy.

Ta tam je v současnosti výhoda lidí, kteří žili v oblastech s tradičně nízkou nezaměstnaností. Volných míst totiž ubývá i v Praze a jejím okolí. Jen v listopadu jich bylo o 750 méně než v říjnu.

Zpomalení ekonomiky překonalo očekávání

Ve středu navíc další z průzkumů upozornil na nové zpomalení ekonomického růstu. Hrubý domácí produkt se ve třetím čtvrtletí oproti předchozímu zvýšil jen o 0,9 procenta, meziročně pak o 4,2 procenta. To znamená o celou půlku procentního bodu méně, než kolik očekával trh.

"Aktuální údaj o růstu české ekonomiky již odráží skutečné dopady krize na naše hospodářství, a potvrzuje se tak naše varování před přehnaným optimismem, který vyvolalo oznámení předběžných výsledků v polovině listopadu," komentoval výsledky prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel

Česká ekonomika sice stále patří mezi nejrychleji rostoucí v Evropě a postupně dotahuje Západ, zároveň ale musí v následujících čtvrtletích počítat s dalším významným zpomalením.

Tomu ostatně napovídají i poslední nepříznivé údaje z oblasti zahraničního obchodu. Vražedný koktejl klesajícího počtu zakázek, zvyšování cen energií a nepředvídatelného měnového vývoje může být podle Kužela nad síly řady podniků.

A co na to čeští politici? Český parlament ve středu schválil rozpočet na příští rok. Schodek ve výši 38,1 miliardy je dokonce o dvacet miliard nižší než ten letošní.

Podle kritiků ale není pravdivý, počítá totiž se schodkem, který nikdo nemá v úmyslu dodržet. Ekonomika totiž zřejmě zpomalí podstatně více než optimisticky předpokládal ministr financí Miroslav Kalousek.

Zatímco jeho resort odhaduje růst HDP ve výši 3,7 procenta, Mezinárodní měnový fond předvídá Česku jen dvouprocentní růst a banky JPMorgan Chase a Goldman Sachs dokonce růst kolem jednoho procenta. Z necelých čtyřiceti miliard se tak může znenadání stát až sto.

Foto: Aktuálně.cz
Bojíte se o práci? Šetříte? Diskutujte o finanční krizi
 

Právě se děje

Další zprávy