Vysočina nechce větrné elektrárny. Prý odrazují turisty

mah
25. 11. 2008 20:01
Turisté mají rádi venkov bez vrtulí
Stavba Větrníku v Jindřichovicích pod Smrkem
Stavba Větrníku v Jindřichovicích pod Smrkem | Foto: jindrichovice.cz

Jihlava - Plán investorů postavit dva další větrné parky na Vysočině se odsouvá. A to kvůli turistům

Radní kraje Vysočina nesouhlasí s výstavbou větrných elektráren v blízkosti obcí Čachotín a Opatov na Moravě. Stavba větrných parků by podle nich znamenala výrazný zásah do krajiny a mohla by i ovlivnit rozvoj turistiky. V Čachotíně přitom investor počítal s výstavbou tří větrných elektráren o celkovém výkonu šest megawattů. V Opatově mělo vyrůst zařízení pět, s výkonem deset megawattů.

"S výstavbou větrného parku jsme souhlasili již před čtyřmi roky. V současnosti se posuzuje dopad na životní prostředí. Ovšem stanovisko obce se za tu dobu nezměnilo. Větrné elektrárny v obci vadit nebudou," řekl deníku Aktuálně.cz starosta městysu Opatov František Šenekl.

Výstavbu v jeho obci připravuje pražská firma Project International. Kvůli výšce větrníků a možnému ohrožení letecké dopravy se s ní obec domluvila na změně původní lokality a firma slíbila majitelům pozemků platit roční nájem. Finanční podpora by připadla i samotnému městysu.

Větrníky versus ptáci

Studie o vlivu stavby na životní prostředí ale potvrdila, že výstavba větrného parku představuje výrazný zásah do rázu zdejší krajiny. Mohla by navíc negativně ovlivnit zájem turistů, které láká současná venkovská podoba zdejšího okolí. "Krajinný ráz území Vysočiny patří k cenným hodnotám kraje. Rizikem je rovněž ztráta atraktivity prostředí v souvislosti s možnými zbytky staveb a technologií větrných elektráren po uplynutí jejich životnosti." domnívá se mluvčí kraje Vysočina Eva Neuwirthová.

V případě navrženého záměru navíc nelze vyloučit nepříznivý vliv na evropsky významné lokality a ptačí oblasti. V blízkosti navrženého staveniště v Opatově se nacházejí hned tři maloplošná zvláště chráněná území.

Výstavba a rozvoj větrných elektráren na území kraje Vysočina není zahrnuta v jeho územní energetické koncepci. Proto už radní na vysočině nesouhlasili ani s výstavbou větrného parku českého elektrárenského giganta ČEZ.

Větrné elektrárny v Česku v minulém roce vyrobily 125 gigawatthodin elektřiny, Vysočina se na tom podílela jednou desetinou. Poblíž obcí Pavlov a Kámen tu stojí celkem pět větrníků.

 

Právě se děje

Další zprávy