Cizinců je stále víc, zájem o ubytování přesto klesá

Ekonomika Ekonomika
19. 11. 2008 10:09
Zájem o ubytování v Česku klesl o tři procenta
Praha je cílem většiny cest zahraničních turistů.
Praha je cílem většiny cest zahraničních turistů. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Cizinců do Česka jezdí víc, zájem o ubytování ale klesá. Počet hostů v hotelech, kempech i chatách klesl ve třetím čtvrleté i více než tři procenta.

"Růst zaznamenaly pouze hotely s kategorií od tří hvězdiček výše. Naopak hluboký propad pocítili provozovatelé kempů, turistických ubytoven, chatových osad a ostatních levnějších hromadných ubytovacích zařízení, jejichž využití je z větší části závislé na domácích turistech a je ovlivňováno i počasím," uvádí ve své tiskové zprávě Český statistický úřad.

Za nákupy do Česka?

Česká zařízení ubytovala ve třetím čtvtletí asi 4,4 milionu hostů, tedy o 3,3 procenta méně než ve stejném období loňského roku. Turisté ale v hotelích trávili méně času, počet přenocování, který je pro ekonomiku poskytovatelů ubytování důležitější než množství hostů, klesl o 5,9 procenta na 14,3 milionu, zaznamenali statistici.

Počet zahraničních a domácích hostů byl vyrovnaný. Ubytovalo se jich shodně 2,2 milionu., což znamená v případě cizinců o 0,4 procenta více než loni, Čechů naopak přijelo o 6,6 procenta méně.Silná koruna ani současná ekonomická krize se tak zatím nepodepsaly na přílivu zahraničních turistů do Čech. Opatrnější jsou pouze místní občané.

V tomto roce utratil průměrný turista v Čechách 2 181 Kč za jeden den, tvrdí Čunek.
V tomto roce utratil průměrný turista v Čechách 2 181 Kč za jeden den, tvrdí Čunek. | Foto: Ondřej Besperát

Nejvýraznějším rysem třetího čtvrtletí je nárůst nákupní turistiky Němců, kteří se tak dostali do čela žebříčku hostů přijíždějících za tímto účelem. Z lidí, kteří přijeli do České republiky na jednodenní nákup, je celých 84 procent právě z Německa.

Podle miniterstva pro místní rozvoj turisté v letošním roce během své dovolené utráceli průměrně 2 181 korun za den. "Ačkoli jde ve srovnání se stejným obdobím roku 2007 o 14procentní pokles, tuto změnu můžeme připsat na vrub kurzu koruny. Reálné náklady totiž zůstávají stejné," komentoval údaj resortní ministr Jiří Čunek.

Láká Praha a Karlovy Vary

Většina turistů směřuje do Prahy nebo Karlových Varů, kde se soustřeďuje většina hotelů vyšších kategorií. Zbytek republiky nadále silně zaostává.

Karlovy Vary lákají zahraniční turisty.
Karlovy Vary lákají zahraniční turisty. | Foto: Ondřej Besperát

"V ostatních krajích došlo k poklesu, k nejvyššímu pak v krajích Středočeském a Vysočina. Průměrná doba přenocování se snížila z 3,4 na 3,3 noci; u zahraničních hostů z 3,1 na tři noci, u domácích z 3,6 na 3,5 noci," píše se v dokumentu ČSÚ.

I přesto v České republice od roku 1989 turistů neustále přibývá. V roce 1992, kdy byly příslušné statistiky vypracovány poprvé, zemi navštívilo 2,6 milionů zahraničních turistů, zatímco loni jich bylo již 6,7 milionu.

"Počty zahraniční turistů se nám tak od sametové revoluce znásobily a například Prahu navštíví ročně více zahraničních turistů (loni to bylo kolem 4 milionů) než má samotná Praha vlastních obyvatel," tvrdí prezidia Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

 

Právě se děje

Další zprávy