Tady Kaufland neměl stát, řekl soud. Aktivisté vítězí

Petra Sasínová
19. 11. 2008 12:59
Soud zrušil územní rozhodnutí pro už postavený hypermarket v Krnově
Kauza Kaufland v Krnově ukázala, že občanští aktivisté mají právo zasahovat do územního řízení například před stavbou hypermarketů. Rozhodl o tom soud
Kauza Kaufland v Krnově ukázala, že občanští aktivisté mají právo zasahovat do územního řízení například před stavbou hypermarketů. Rozhodl o tom soud | Foto: Hnutí Duha

Krnov - Občanské sdružení zvítězilo nad státními úředníky.

Aktivisté z Hnutí Duha Jeseníky totiž vyhráli u soudu spor s hejtmanstvím Moravskoslezského kraje o stavbu hypermarketu Kaufland v Krnově.

"Starejte se o květiny a motýly, ale do tohoto nám nemluvte!" Tak by se dalo interpretovat rozhodnutí, které poslalo hejtmanství lidem z Hnutí Duha, když připomínkovali územní rozhodnutí na stavbu hypermarketu uprostřed Krnova.

Úředníci tehdy rozhodli, že aktivisté nemají právo mluvit do záležitostí dopravy, povodňové ochrany ani architektury. Mají se prý zabývat jen ochranou rostlin a živočichů.

Aktivisté však podali na úředníky žalobu a soud jim nyní dal za pravdu. "Státní správa nesmí odmítat jakékoliv připomínky účastníků řízení," uvedl soud.

Hnutí Duha proti výstavbě hypermarketu bojovalo několik let. Kritizovalo, že se investor rozhodl stavět i přes nesouhlas památkářů v blízkosti historických budov v centru města, navíc v záplavové zóně.

Krnovský stavební úřad odmítl námitky Hnutí Duha, které se stalo účastníkem řízení, a stavbu povolil. Sdružení se odvolalo ke krajskému úřadu. Ten se však připomínkami vůbec nezabýval.

Odůvodnil to tím, že hnutí založené na ochranu přírody a krajiny nemůže vznášet připomínky týkající se dopravy, urbanismu či povodňové ochrany.

Soud zrušil razítko, ale Kaufland už stojí

Tyto argumenty však soud neuznal a rozhodl jinak. "Zákon práva účastníků řízení nějak neomezuje, mohou vznášet námitky k čemukoliv, i když jde o ochránce přírody," míní soudkyně Monika Javorová.

Soud zároveň zrušil územní rozhodnutí ke Kauflandu, které Hnutí Duha napadlo. Záležitost vrátil kraji a ten je povinen se připomínkami soudu zabývat. Musí zaplatit i náklady soudního řízení.

Krajský úřad se může ještě bránit takzvanou kasační stížností. "Zvažujeme to, ale nevíme, jestli to bude mít nějaký smysl. Rozhodně vydáme nové rozhodnutí, zřejmě stavební řízení zastavíme," uvedla vedoucí odboru územního plánování, stavebního řádu a památkové péče moravskoslezského krajského úřadu Marta Wroblowská.

Jenže hypermarket stojí a lidé tam už měsíce nakupují. Hnutí Duha totiž čekalo na rozhodnutí soudu dva roky a úřady mezitím vydaly stavební povolení. Před půlrokem proběhla i kolaudace prodejny.

Kauza a fakta
Autor fotografie: Hnutí Duha

Kauza a fakta

  • únor 2002
    - zastupitelé souhlasí s prodejem pozemku v centru města pro výstavbu Kauflandu
  • březen 2004
    - stovky lidí podepisují petici proti stavbě. Bojí se narušení historického centra, nárůstu dopravy, zániku malých obchodů
  • květen a červenec 2004
    - odbor památkové péče stavbu opakovaně nedoporučuje
  • červenec 2005
    - krnovský stavební úřad vydává souhlas s umístěním stavby v centru města
  • září 2004
    - zástupce investora předkládá petici lidí, kteří Kaufland v Krnově chtějí
  • listopad 2005
    - kraj zamítá odvolání Hnutí Duha proti územnímu rozhodnutí
  • únor 2006
    - aktivisté podávají na krajský úřad žalobu
  • říjen 2008
    - Krajský soud Ostrava ruší rozhodnutí kraje

"I když soud rozhodl pozdě, je nepochybné, že Kauflandu teď chybí platné územní rozhodnutí. Proto v nejbližších dnech podáme návrh k odstranění stavby," oznámil Ivo Dokoupil z Hnutí Duha Jeseníky.

"Jak to dopadne, nedokážeme odhadnout. V Česku zatím není ve zvyku odstraňovat černé stavby. V Německu by podobná stavba mohla být klidně srovnána se zemí," míní Dokoupil.

Marta Wroblowská z krajského úřadu však tvrdí, že pro zbourání stavby nejsou podmínky. "I když chybí platné územní rozhodnutí, stavební povolení a hlavně kolaudační rozhodnutí není zatím zpochybněno," podotkla.

Politici to tak chtěli

Soudkyně Javorová se mimo jiné pozastavovala nad tím, že stavební úřad ani kraj neřešily negativní stanovisko památkářů, kteří navrhovali umístit prodejnu na okraj města.

"Po zásahu tajemníka městského úřadu nakonec oddělení památkové péče vydalo kladné stanovisko. Situace přitom zůstala stejná. Kraj to ale neřešil," upozornila soudkyně.

Pro Hnutí Duha Jeseníky je rozhodnutí soudu zadostiučiněním. "Soud uznal některé naše námitky. Dal za pravdu odpůrcům Kaulfandu, kterých bylo několik set," řekl Ivo Dokoupil. "Navíc rozsudek dokazuje, že úředníci pod silným politickým tlakem porušují zákony. Budeme žádat odvolání ředitele krnovského stavebního úřadu, možná podáme i trestní oznámení."

Podle advokáta Pavla Černohouse by mohlo mít rozhodnutí ostravského soudu velký význam. "Nezákonné zužování práv účastníků správních řízení je anomálií zdejších stavebních úřadů. Snad teď opustí svou nezákonnou praxi," věří.

 

Právě se děje

Další zprávy