Textilky propouštějí ve velkém. Mizí stovky míst

Tomáš Fránek
14. 11. 2008 7:18
Firmy mají kvůli krizi méně zakázek
Foto: Reuters

Brno - Na české a moravské textilky znovu dopadají zlé časy.

Kvůli finanční krizi ve světě mají stále méně zakázek a musejí propouštět. Jenom od začátku týdne tak textilní firmy oznámily odchod stovek zaměstnanců. Firmy navíc odstavují i výrobu.

Textilní průmysl tak společně s dodavateli automobilek v Česku krize postihla nejhůře. Firmy ničí i silná koruna a levná konkurence z východu.

Pracovní místa mizí

A naděje, že se propuštěným lidem podaří rychle najít nové místa, se stále zmenšuje. Podle posledních statistik sice nezaměstnanost ještě mírně klesá, velmi rychle ale mizí pracovní místa.

Brněnská textilní firma Nová Mosilana, jedna z největších textilek v zemi, tak oznámila, že propustí do konce roku přes 80 lidí "Důvodem je hlavně méně zakázek od zahraničních odběratelů, na které dopadá světová finanční krize," uvedl šéf odborů Nové Mosilany Libor Břenek.

Odbory se navíc se zaměstnavatelem dohodly na třídenní odstávce výroby a pětidenní celozávodní dovolené mezi vánočními svátky a Novým rokem.

Další společnost, Hybler Textil, propustí z tkalcovny v Semilech a úpravny v Jablonci nad Jizerou dohromady kolem stovky zaměstnanců. Do podniku už přišli zástupci úřadu práce, kteří mají pro propuštěné hledat nová místa.

Propouštějí i textilky, které ještě letos na jaře hledaly nové zaměstnance. To byl případ firmy Tessitura Monti Cekia, která nyní propustí na osmdesát lidí.

Z OP Prostějov, největší tuzemské firmy, odejde 150 lidí. "Ke 30. listopadu ukončí pracovní poměr 140 výrobních dělníků a deset technicko-hospodářských pracovníků. Informace jsme získali přímo od OP," řekl Deníku mluvčí prostějovského úřadu práce Adolf Tomandl.

Lidé, kteří mají z firmy odejít, mají podle něj s OP buď smlouvu na dobu určitou, která jim k uvedenému datu vyprší, nebo ukončí pracovní poměr ve zkušebních dobách a dále dohodou.

Přijde o práci deset tisíc lidí?

Propouštění OP zdůvodnil podle Tomandla zpevněním koruny vůči euru, nerentabilností některých zakázek a problémy s odbytem na tuzemském trhu.

Prostějovská firma, která je největším tuzemských výrobcem konfekce, už dříve oznámila, že letos předpokládá meziroční pokles tržeb o půl miliardy korun na zhruba dvě miliardy.

A další textilní továrna Slezan oznámila, že zavře přádelnu v Uherském Hradišti, přádelnu lnu v Hanušovicích a tkalcovnu v Mladých Bukách, o práci přijde 350 lidí.

V textilkách v Česku pracuje nyní přes 52 tisíc lidí, za tři roky se počet pracovníků snížil o desítky tisíc lidí. Podle Asociace textilního průmyslu by v případě nejčernějšího scénáře mohlo do roku 2010 z továren odejít více jak deset tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy