ČT zvažuje zavedení poplatků za počítač s internetem

Ekonomika Ekonomika
6. 11. 2008 8:36
Mluvčí: Současná situace není fér
Foto: Česká televize

Praha - Česká televize opět zvažuje, zda by se neměl v budoucnu platit televizní poplatek za každý počítač, který je schopný příjmu TV programů přes internet. Píše to server finančnínoviny.cz.

Dosud se platí poplatky pouze za počítače vybavené televizní kartou či digitálním tunerem, a to pouze tehdy, pokud je jediným zařízením v domácnosti schopným přijímat TV programy.

Ministerstvo kultury s tím ale nesouhlasí. V rámci novely mediálních zákonů navrhne, aby zůstal zachován současný stav.

"Hodláme zachovat úpravu jako nyní, ale ještě nemáme reakci z České televize. V pracovní verzi, kterou máme na stole, nechceme TV vysílání šířené internetem zpoplatnit. Ale je to pracovní návrh," citoval server úterní vyjádření vrchní ředitelky sekce ministerstva kultury Petry Smolíkové.

Čtěte také: Výzvy na pokuty hoďte do koše, vzkazuje lidem ČT

Mluvčí ČT Ladislav Šticha potvrdil, že varianta zpoplatnění všech počítačů, nejen těch s TV kartou či tunerem, existuje. Podle něj by měly být stejné podmínky pro různý příjem signálu.

Sledovat ČT24 lze v současné době různými způsoby včetně internetu. Není tak podle Štichy moc fér, že některý divák ČT24 platí poplatky, a jiný, který sleduje program pouze přes internet, ne.

Mediální zákony čeká další změna v souvislosti se směrnicí Evropské komise označovanou jako směrnice o audiovizuálních službách, která nahradí dosavadní pravidla nazývaná Televize bez hranic. Směrnici musí členské státy EU zavést do svého práva do 19. prosince příštího roku.

Nová směrnice mimo jiné zavádí neutralitu způsobu, jakým je TV signál šířen. V současné době je možné sledovat i na internetu TV programy, jejichž provozovatelé přitom nepotřebují licenci od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, vysvětlují Finanční noviny.

O tom, že by se poplatky platily za počítače s možností připojení na internet, uvažovala Česká televize i Český rozhlas už před třemi lety. Tehdejší úvahy se týkaly zejména právnických osob.

 

Právě se děje

Další zprávy