Ceny uranu padají. Těžba na Vysočině ale pojede dál

mah
8. 11. 2008 15:35
Cena suroviny kvůli krizi klesla takřka o dvě třetiny
V této hale se "čistil" mechanicky vytěžený uran. Dnes je zchátralá a zamořená radionuklidy. Zatím se neví, jak ji zlikvidovat.
V této hale se "čistil" mechanicky vytěžený uran. Dnes je zchátralá a zamořená radionuklidy. Zatím se neví, jak ji zlikvidovat. | Foto: Tomáš Adamec, Aktualně.cz

Brno - V České republice se bude uran těžit déle, než se předpokládalo. A to přes rychle klesající ceny této suroviny.

Zájem o uran z Vysočiny je totiž velký, smlouvy na jeho prodej jsou uzavřeny na dlouho dopředu.

Těžba bude pokračovat v posledním činném uranovém dole Rožná na Žďársku. Vláda rozhodla prodloužit těžbu do roku 2015.

"Je velice pravděpodobné, že se zde bude těžit déle než do roku 2015," uvedl pro Aktuálně.cz ředitel Státního podniku Diamo Jiří Jež.

Uranu je dost

Prodloužení těžby bylo podmíněno průzkumem, a to do úrovně 24. patra. Vrty do hloubky 120 metrů ukázaly zásoby uranu jako dostačující a rentabilní. 

"V současnosti probíhá průzkum pod 24. patrem. Tento průzkum je zatím v první třetině a prozatím nelze s jistotou říci, zda tyto zásoby vytěžíme," dodal Jež.

Raketový vzestup cen uranu je však minulostí. Cena suroviny v důsledku dopadu finanční krize klesá. V květnu se cena půl kilogramu uranu pohybovala okolo 130 dolarů. S nástupem krize se ale cena propadla na 70 dolarů. Dnes stojí půl kilogramu uranu ještě méně - 50 dolarů. I v této cenové relaci se však těžba suroviny vyplatí. Je o ni zájem.

"Ceny komodit jsou za současných podmínek jako na houpačce. Reagují značně nervózně," popisuje analytik nerostných surovin Ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Kavina.

Propad neohrozí

Nynější cena také reaguje na dřívejší cenu, která byla extrémně vysoká.

Přesto se očekává její opětovný postupný nárust. "Není důvod, aby cena uranu v dlouhodobém měřítku nebyla solidní. Tedy vyšší než je teď," doplňuje Kavina. Stejného názoru je i Jež, jenž očekává pomalejší tempo růstu ceny uranu.

Propad ceny tedy neohrozí rozhodnutí o prodloužení těžby v dole Rožná. Státní podnik Diamo má dlouhodobé smlouvy na odbyt uranu, a připravovat se na krizové varianty dalšího vývoje tedy není zapotřebí.

"Jediným krizovým scénářem by pro nás bylo ukončení těžby ze dne na den, což neočekáváme," dodal náměstek ředitele Státního podniku Diamo Marián Bohm.

 

Právě se děje

Další zprávy