Boj o obří Bauhaus pokračuje. Na řadě je kácení stromů

vae,tof
30. 10. 2008 17:17
O hypermarketu rozhodují také soudy
Foto: Nesehnutí

Brno - Boj o stavbu obřího hobbymarketu Bauhaus v Brně se dostává do další fáze - firma připravující výstavbu obchodu požádala k nelibosti odpůrců obchodu o vykácení desítek stromů a keřů.

A zatímco vedení radnice i investor tvrdí, že obchod přírodu neponičí, odpůrci jsou přesvědčeni o opaku. Firma, která spory nekomentuje, chce vykácet 82 stromů.

"Chceme, aby zásahy byly co nejméně bolestivé. Projednáváme každý strom, celou situaci řeší Odbor životního prostředí Řečkovice. Budova půjde do země a kolem vznikne zelený val. Chtěli bychom i park," uvedla starostka městské části Brno-Ivanovice Jana Bohuňovská.

Obchod nebude vidět

"Stavba bude vidět minimálně. Bude zapuštěna do země do hloubky od tří do osmi metrů, to záleží na terénu. Bauhaus navíc vysází kolem zeleň," uvedl Rudolf Stareček ze stavebního úřadu v Brně-Ivanovicích.

Obyvatelé Ivanovic, mezi kterými se stavbou obřího obchodu nesouhlasí téměř 73 procent lidí, chtějí o stromy bojovat.

"Ve správních řízeních budeme hájit naše životní prostředí a kvalitu našeho bydlení. Zároveň vytrvale apelujeme na Bauhaus, aby od plánů v Ivanovicích odstoupil," řekla Petra Štěrbáková-Taüberová z Ivanovic.

O osudu obchodu navíc rozhoduje soud, odpůrci jeho výstavby v brněnské městské části Ivanovice napadli územní rozhodnutí.

Nynější vedení radnice ale svoji žalobu stáhlo s tím, že to byla iniciativa bývalé starostky Evy Slavíkové.

Soukromá starostka

"Žaloba byla soukromá akce paní Slavíkové, která nebyla projednána zastupitelstvem. Po projednání jsme ji stáhli," uvedla starostka Bohuňovská.

"Stažení žaloby bylo nesprávným krokem nového vedení. Domnívám se, že by radnice měla pokračovat v odporu proti škodlivému záměru, tak jak si přeje většina občanů," uvedla bývalá starostka Eva Slavíková.

Areál nákupního centra Bauhaus přestavuje budovu o rozloze přibližně 20 000 metrů čtverečních doplněnou o dalších více než 20 tisíc metrů čtverečních zpevněných ploch pro komunikace a 488 parkovacích míst.

V areálu je 14 tisíc m2 volné plochy využitelné v budoucnosti pro další nákupní centrum. Pro výstavbu budou provedeny výrazné terénní úpravy na ploše 8 hektarů, investor plánuje vztyčit 40 metrů vysoký reklamní pylon. Do areálu má denně přijet patnáct set osobních vozidel a deset těžkých nákladních.

 

Právě se děje

Další zprávy