Penzijním fondům klesl zisk o miliardu

Ekonomika Ekonomika
21. 10. 2008 13:52
Lidé si spoří na důchod stále více
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Penzijním fondům v Česku klesl zisk o více než miliardu.

Podle předpokládaných výsledků, které zveřejnila Asociace penzijních fondů, klesl zisk na 2,3 miliardy korun ze 3,45 miliardy korun ve stejném období v loňském roce. Důvodem byl nepříznivý vývoj kapitálového trhu.

Lidí se ztráta nedotkne

Lidí, kteří spoří ve fondech, se ale jejich horší hospodaření nijak nedotkne.

"Klienti nezaznamenají nominální ztráty na účtech," řekl na prezentaci výsledků hospodaření prezident asociace Jiří Rusnok. "Penzijní fondy vykázaly i při momentální nedůvěře ve finanční trhy růst klientů i spravovaného majetku, daří se jim vytvářet zisk a zhodnocovat peníze klientů," dodal.

Připojištění na penzi využívá přes 60 procent práceschopných Čechů.

"České penzijní fondy jsou i přes současnou finanční krizi ve velmi dobré kondici, což je dáno strukturou jejich investic," uvedl Rusnok.

Vláda mění podmínky

Objem peněz evidovaných ve prospěch účastníků penzijního připojištění stále stoupá. Zatímco na konci roku bylo na účtech klientů 162 miliard Kč, za první čtvrtletí to bylo 167 miliard, za druhé 176 miliard a za třetí kvartál činí předběžný odhad 181 miliard korun.

Vláda v pondělí schválila koncepci nového zákona o penzijním připojištění, která umožňuje vznik důchodových společností. Ty by měly postupně nahradit současné penzijní fondy.  Zákon by podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase mohl platit od ledna 2010, pokud jej schválí sněmovna i Senát a podepíše prezident.

 

 

Právě se děje

Další zprávy